АНА-МПА: Гръцката икономика остава устойчива, според доклад на ОИСР

АНА-МПА: Гръцката икономика остава устойчива, според доклад на ОИСР

3 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: Гръцката икономика остава устойчива, според доклад на ОИСР

Гръцката икономика остава устойчива и се очаква да нарасне с 2% през 2024 г. и с 2,5% през 2025 г., тъй като повишаването на заетостта и на реалните заплати и силният туризъм стимулират потреблението, се казва в шестмесечния доклад на ОИСР (Икономическа перспектива), предаде за БТА гръцката агенция АТА-МПА.

Въпреки забавянето на ръста на новите работни места, нивото на заетост и недостигът на работна сила остават на рекордно високи нива, се посочва в доклада на ОИСР.

В документа се отбелязва, че ръстът на заплатите в Гърция достигна 5,5% през четвъртото тримесечие на 2023 г. на годишна база, а минималната заплата се увеличи с 9,4% през април 2023 г. и с още 6,4% през април 2024 г.

Усвояването на ресурсите на Фонда за възстановяване и устойчивост и продължаващото подобряване на стабилността на банките е в подкрепа на инвестициите въпреки строгите финансови условия, се добавя в доклада, като прогнозата е инвестициите да нараснат с 9% през 2025 г.

Инфлацията ще продължи да намалява, но с по-бавни темпове и се очаква да се понижи до 2,1% през последното тримесечие на 2025 г.

Прогнозата за първичен излишък от 1,8% от БВП тази година и 2,1% през 2025 г. изглежда правилна, като се има предвид високият държавен дълг, посочен в доклада, който се очаква да намалее до 151% от БВП през 2025 г. при 161% през 2023 г. Растежът на икономиката и по-нататъшният напредък в борбата срещу укриването на данъци ще увеличи публичните приходи.

ОИСР изтъква, че основните предизвикателства пред гръцката икономика са укрепването на производителността и фискалната корекция поради високия дълг.

Според доклада, за да продължи намаляването на дълга, наред с високите разходи, които са необходими поради ниските инвестиции през десетилетието на кризата, застаряването на населението и реакцията на изменението на климата, ще е необходим устойчив и силен икономически растеж.

Ръстът на производителността, който е с една трета по-нисък от средния за ОИСР, ще създаде както повече фискално пространство, така и ще повиши стандарта на живот.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#гръцката #икономика #остава #устойчива #очаква #нарасне #2024 #2025 #тъй #повишаването

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете