АНА-МПА: Геопаркът Метеора Пили е добавен към мрежата на глобалните паркове на ЮНЕСКО

АНА-МПА: Геопаркът Метеора Пили е добавен към мрежата на глобалните паркове на ЮНЕСКО

31 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: Геопаркът Метеора Пили е добавен към мрежата на глобалните паркове на ЮНЕСКО

Геопаркът Метеора Пили е част от мрежата на глобалните геопаркове на ЮНЕСКО от четвъртък, като се превръща в един от сегашните 213 геопарка, разположени в 48 страни по света, съобщи за БТА агенция АНА-МПА.

Той беше сред група от 18 нови геопарка, чието добавяне беше обявено в сряда след предложение, подадено от регион Тесалия, Агенцията за естествена околна среда и изменение на климата (N.E.C.C.A.), Камарата на Трикала, Агенцията за развитие на Трикала (KENAKAP S.A.) и общините на Метеора и Пили.

Приветствайки новината, кметът на Метеора Лефтерис Аврамопулос заяви, че тя поставя региона на глобалната карта на геопарковете и подчертава ролята на геопарковете в обслужването на местните общности, помагайки за опазването на тяхното геоложко наследство и устойчивия подход към растежа.

"Това е значително признание, което отваря нови пътища, засилва инерцията на развитие с цел удължаване на туристическия сезон по отношение на качество и устойчивост“, каза той, като благодари на всички агенции, участващи в този резултат.

Покриващ площ от 2409,5 квадратни километра, Глобалният геопарк на ЮНЕСКО Метеора Пили е забележителен със своя уникален ландшафт и природна среда, както и с богатото си биоразнообразие, геоложки паметници и георазнообразие.

Сгушен в живописния регион Тесалия в центъра на континентална Гърция, Глобалният геопарк на ЮНЕСКО Метеора Пили е известен с извисяващите се колони от пясъчник на Метеора, които достигат височина до 300 метра. Кацнали на върха на тези "небесни колони“ са емблематичните византийски манастири, построени между 13-ти и 16-ти век. Те са украсени със стенописи от 16-ти век, които бележат ключов етап в развитието на поствизантийската живопис и предлагат представа за богатата религиозна история и художествено наследство на региона.

Сред другите геоложки чудеса на геопарка са формациите Тафони на Каламбака, с модели на пчелна пита, издълбани в скалата от хилядолетна ерозия. В западната част на геопарка планините Пиндос предлагат убежище за биоразнообразието и любителите на природата със скалисти върхове, алпийски ливади, буйни гори и криволичещи реки. Разхождайки се през уникалния терен на региона, посетителите могат да срещнат редки растителни видове, включително халцедонската лилия (Lilium chalcedonicum) и ендемичния хазмофит (Centaurea kalambakensis), които виреят в специфичния микроклимат на района.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#геопаркът #метеора #пили #мрежата #глобалните #геопаркове #юнеско #превръща #сегашните #213

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете