АНА-МПА: Гърция е пример за изключителен икономически отскок, според еврокомисаря Паоло Джентилони

АНА-МПА: Гърция е пример за изключителен икономически отскок, според еврокомисаря Паоло Джентилони

11 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: Гърция е пример за изключителен икономически отскок, според еврокомисаря Паоло Джентилони

Гърция е пример за изключителен отскок, каза европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони на Делфийския икономически форум вчера, както предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

По-конкретно Джентилони каза: „Гърция е пример за едно изключително възстановяване, станало възможно благодарение на решимостта на гръцкия народ и неговите последователни правителства. Много съм горд, че бях част от тази история, като сложих край на засилено наблюдение на Гърция през 2022 г., затваряйки завинаги „ерата на меморандумите“. Миналата година Гърция си възвърна статута на инвестиционен клас.“

„След пандемията икономическият растеж е доста над средния за ЕС“, добави той.

Джентилони също така каза, че „взехме смели нови общи мерки за защита на работниците и за стартиране на възстановяването, първо със SURE, след това с NextGenerationEU“.

Еврокомисарят по икономиката обясни, че Гърция е един от основните бенефициенти на тази подкрепа. „Например, в своя пик през 2020 г. програмата SURE подкрепи повече от 40% от работниците и фирмите в Гърция и спаси около двеста хиляди работни места.“

Нещо повече, „планът за възстановяване и устойчивост на Гърция е на стойност 36 милиарда евро. Това е около 17% от БВП: повече от която и да е друга страна в ЕС и приблизително двойно повече по размер от следвоенния план Маршал“, отбеляза Джентилони.

Това е изключителна проява на европейска солидарност - на Европа, която остава вярна на своите ценности и добре изпълнява обещанието си за икономическо сближаване, подчерта еврокомисарят по икономиката.

Той изтъкна колко е важно Гърция да се възползва пълноценно от наличните инструменти, като се започне с NextGenerationEU.

„Възможността е просто твърде голяма, за да бъде пропусната. Нашите оценки за Гърция показват, че пълното прилагане на плана за възстановяване и устойчивост може да осигури допълнителен тласък докъм 4,4% на нейния БВП до 2026 г.“

Както каза Джентилони, Гърция е в групата на водещите държави членки в изпълнението на националните планове за възстановяване и устойчивост. „Тя вече е получила повече от 40% от средствата, които й се полагат. Запазването и през следващите години на доброто темпо, каквото имаше досега, ще бъде от решаващо значение."

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#гърция #пример #изключителен #отскок #каза #европейският #комисар #икономиката #паоло #джентилони

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете