Американският изтребител F-35 привлече хиляди посетители на Международното изложение за авиация, отбрана и сигурност в Букурещ

Американският изтребител F-35 привлече хиляди посетители на Международното изложение за авиация, отбрана и сигурност в Букурещ

25 май 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Американският изтребител F-35 привлече хиляди посетители на Международното изложение за авиация, отбрана и сигурност в Букурещ

Хиляди жители и гости на Букурещ посетиха изложбения център "Ромаеро" в Букурещ, за да разгледат „Black Sea Defence & Aerospace Exhibition and Conference (BSDA)“ - най-голямото изложение в областта на отбраната, аеронавтиката и сигурността в Източна Европа. Последният, трети ден от събитието бе отворен за широката публика. Интересът бе толкова голям, че предизвика огромни задръствания в района.

Безспорната “звезда” бе американският изтребител F-35 Lightning, който бе показан за първи път в Европа в рамките на изложението. Той бе разположен в ограден периметър, а войниците от американския контингент се криеха в сянката му от силното слънце. Под слънчевите лъчи за живо включване бе застанала първата и единствена жена пилот изпитател на F-35 и F-16, която пристигна в Букурещ специално за събитието. 

Попитана какво е да си пилот изпитател на най-модерния изтребител в света, Монеса Болсайзър, по прякор “Сирена”, отговори: “Военновъздушните сили ни дават някои специални костюми, когато тестваме при невероятно високи натоварвания, представете си панталони, които стягат краката така, че кръвта да остане в горната част на тялото, за да не загубите съзнание”.

БТА научи още, че Монеса Болсайзър е летяла на F-16 във военновъздушните сили на Съединените щати в продължение на 13 години и е натрупала приблизително 1600 летателни часа, 400 от които в бойни мисии. За първи път се качва на F-35 през 2021 г. Цената на един такъв американски изтребител възлиза на 177 милиона долара.

Вероятно заради впечатляващите характеристики на летателната машина най-дълги опашки се извиха пред пълномащабно демонстрационно копие на F-35 Lighting. Посетителите можеха да се качат в пилотската кабина.

Желан декор за снимки беше и F-16, снабден със симулативни учебни ракети, американският боен хеликоптер “Апачи”, най-модерният американски танк “Ейбрамс”, хеликоптери “Пума”, верижен автомобил “Дачия” за нуждите на армията и др. 

Аплодисментите на публиката събра джазов оркестър на военновъздушните сили на САЩ, който свиреше до транспортен самолет “Спартан” и осигуряваше музикалния фон на събитието.

Най-много въпроси задаваха най-малките посетители на пожарникарите от румънската спешна помощ СМУРД (SMURD) и на криминалисти от полицията.

“Днес сме донесли да покажем комплект за снемане на пръстови отпечатъци, куфар с реактиви, които се използват при разследвания, фенерчета, които работят с различна дължина на вълните, камера, която използва осветление с различна дължина на вълната за откриване на доказателства”, заяви за БТА един от криминалистите. 

Пожарникар от СМУРД демонстрира пред БТА как работи пожарогасител със сух прах, а негов колега разказа по-подробно за изложените съоръжения:

“Виждате термичен робот, който работи с гориво. Има и електрически, който работи с батерии. Имаме и специален вентилатор, който служи за разнасяне на праха при инциденти. Имаме и робот, който се използва само при гасене на пожари. Виждате, че върху него е инсталирана термо камера, за да знаем каква е температурата на терен”.

СМУРД представи още мобилна автономна болница, която може да се захранва с вода, без да е необходимо да се местят хората, и две разновидности на хеликоптер Блек Хоук” - в боен и спасителен вариант.

На щанда на румънската полиция имаше и стенд, който демонстрира усещанията при преобръщане на колата, за да мотивира шофьорите да карат по-разумно. 

Изложението бе доминирано от дронове от всякакъв вид и размер, в халетата и шатрите на събитието бяха показани противокорабните ракети NSM, предпочитани за корабите на страните от НАТО, артилерийски системи с дистанционно управление, планиращи бомби, прицели за нощно виждане, леко стрелково оръжие, модулни системи за противокуршумна защита, боеприпаси, минохвъргачки и много други. 

#хиляди #жители #гости #букурещ #посетиха #изложбения #център #ромаеро #разгледат #black

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете