Американски и британски граждани са сред подсъдимите в процес за осуетен опит за преврат в ДР Конго

Американски и британски граждани са сред подсъдимите в процес за осуетен опит за преврат в ДР Конго

8 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Американски и британски граждани са сред подсъдимите в процес за осуетен опит за преврат в ДР Конго

Повече от 50 подсъдими, включително шестима души с американско, британско, канадско и белгийско гражданство, бяха изправени пред съда в Демократична република Конго по обвинения в участие в осуетен опит за преврат и други престъпления, по които са заплашени от смъртни присъди, предаде Ройтерс.

Въоръжени мъже за кратко завзеха канцеларията на президента в столицата Киншаса на 19 май, преди техният лидер, базираният в САЩ конгоански политик Кристиан Маланга, да бъде убит от силите за сигурност.

Сред подсъдимите е 22-годишният син на Кристиан Маланга, Марсел Маланга, двама други американски граждани, както и още трима чуждестранни граждани. Всички те имат конгоански произход.

Първият ден от процеса се състоя под навес в двора на военния затвор в Ндоло в покрайнините на Киншаса. Подсъдимите бяха облечени в затворнически дрехи.

Всичките 53 подсъдими са с повдигнати обвинения, които включват незаконно притежание на оръжие, участие в престъпен заговор, тероризъм и опит за дестабилизиране на държавните институции, по които са заплашени със смъртни присъди или дълги присъди затвор.

Обвиненията бяха прочетени от съда, но обвиняемите не получиха възможност да се изкажат в своя защита.

Властите на ДР Конго вдигнаха мораториума върху смъртното наказание през март, привеждайки като довод рисковете предателство и шпионаж да доведат до въоръжени конфликти.Ришар Бондо, който е адвокат на един от обвиняемите с американско гражданство, Бенжамен Залман-Полун, каза пред Ройтерс, че е твърде рано да се говори за възможна екстрадиция и прилагане на презумпцията за невинност. Адвокатите на останалите подсъдими не бяха открити за коментар, посочва Ройтерс.

#подсъдими #включително #шестима #души #американско #британско #канадско #белгийско #гражданство #изправени

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете