Албанският премиер пристигна на посещение в Прищина по повод отбелязването на 25-ата годишнина от края на войната в Косово

Албанският премиер пристигна на посещение в Прищина по повод отбелязването на 25-ата годишнина от края на войната в Косово

преди 4 дни · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Албанският премиер пристигна на посещение в Прищина по повод отбелязването на 25-ата годишнина от края на войната в Косово

Министър-председателят на Албания Еди Рама пристигна на посещение в косовската столица Прищина по повод отбелязването на 25-ата годишнина от края на войната в Косово (1998–1999), предаде КосоваПрес.

Рама беше приет на среща от президента на Косово Вьоса Османи. На срещата между двамата не бяха допуснати медии и не се очаква съвместна пресконференция след нея, отбелязва агенцията.

По време на посещението си в Прищина албанският премиер ще се срещне още с кмета на Прищина Пърпарим Рама и ще участва в международната конференция „Ругова и Западът“, посветена на първия косовски президент Ибрахим Ругова.

На конференцията ще участват също бившият италиански премиер Масимо ДˈАлема и американският посланик в Прищина Джефри Ховениер.

В рамките на отбелязването на 25-ата годишнина от края на войната в Косово косовският президент ще посрещне и бившия британски министър-председател Тони Блеър. Очаква се Блеър да говори пред косовския парламент и да се срещне с председателя на косовския парламент Глаук Конюфца и кмета на Прищина.

На 10 юни 1999 г. НАТО преустановява бомбардировките срещу военни цели в Съюзна Република Югославия (СРЮ), започнали на 24 март 1999 г. с цел да бъде сложен край на насилието на сръбските сили срещу косовските албанци.

Ден по-рано, на 9 юни 1999 г. в Куманово, днешна Република Северна Македония, командващият мироопазващите сили на НАТО в Косово Майкъл Джаксън и югославски военни подписват споразумението за изтегляне на сръбските сили от Косово, спиране на въздушните удари на НАТО срещу СРЮ и завръщане на косовските бежанци.

По време на войната Косово беше провинция на Сърбия. Репресиите на сръбското правителство срещу етническите албанци сепаратисти в Косово отнеха живота на около 13 000 души, повечето от които етнически албанци, отбелязва АП. ООН управляваше провинцията до 2008 г., когато Косово обяви независимост, която сръбското правителство все още не признава.

В Косово отбелязването на 25-ата годишнина от края на войната в Косово е неофициален празник и се нарича Ден на освобождението.

#министърпредседателят #албания #еди #рама #пристигна #посещение #косовската #столица #прищина #повод

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете