Акциите на "Интел" се сринаха на фона на загубите на подразделение за производство на чипове

Акциите на "Интел" се сринаха на фона на загубите на подразделение за производство на чипове

4 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Акциите на "Интел" се сринаха на фона на загубите на подразделение за производство на чипове

Акциите на "Интел" (Intel) се понижиха с 5 на сто преди началото на днешната търговия, тъй като все по-големите загуби на бизнеса по договорно производство на микрочипове свидетелстват, че на компанията ще й отнеме години, за да постигне същата рентабилност като Ти Ес Ем Си ( TSMC ), предаде Ройтерс.

Предоставяйки нови финансови данни за подразделението си за производство на специализирани чипове (Intel Foundry) късно вчера, "Интел" каза, че то е регистрирало оперативни загуби от 7 милиарда долара през 2023 година  спрямо 5,2 милиарда долара през 2022 година. 

"Интел" ще загуби над 9 милиарда долара от пазарната си капитализация, ако предпазарните загуби се запазят.

Компанията е похарчила милиарди долари, за да си върне позицията на водещ производител на авангардни чипове, позиция, която загуби именно за сметка на Ти Ес Ем Си. 

"Интел" планира да похарчи 100 милиарда долара за заводи в четири щата в САЩ, като финансирането ще е частично подпомогнато от американския Закон за чиповете.

Главният изпълнителен директор Пат Гелсингер заяви, че оперативните загуби на договорния бизнес за производство чипове ще достигне пика си през 2024 година, преди да достигне рентабилност около 2027 година. Това подразделение осигурява около 35 на сто от общите нетни приходи на "Интел" през 2023 година. 

Гелсингер заяви, че леярското подразделение е било засегнато от предходни грешни стъпки, включително  решението да не се използват екстремни ултравиолетови машини от нидерландската компания Ей Ес Ем Ел (ASML)

#акциите #интел #intel #понижиха #сто #началото #днешната #търговия #тъй #все

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете