Ако Калин Стоянов и Александър Йоловски станат служебни министри, това ще означава сянка върху честността на изборите, смята Николай Денков

Ако Калин Стоянов и Александър Йоловски станат служебни министри, това ще означава сянка върху честността на изборите, смята Николай Денков

31 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Ако Калин Стоянов и Александър Йоловски станат служебни министри, това ще означава сянка върху честността на изборите, смята Николай Денков

Очаквам министрите на вътрешните работи и на електронното управление Калин Стоянов и Александър Йоловски да не останат в служебното правителство, ако останат, ще означава сянка върху честността на изборите. Това коментира пред журналисти премиерът в оставка Николай Денков, след като участва в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген по въздух и вода.

По отношение на част от назначенията на областните дирекции и по отношение на местите избори министрите на вътрешните работи и на електронното управление изгубиха моето доверие, заяви Денков.

Ако министър Стоянов остане на поста, това би хвърлило сериозна сянка върху честността на изборите, имам причини да го кажа, каза премиерът. Винаги съм казвал добри думи по отношение на работата по отношение на Шенген. Искам да подчертая, че в екипа му има още доста хора, които свършиха много добра работа, обясни той. Миналата седмица помолих за местните избори да се направи една справка доколко се е водила борба с купуването на гласове. Отговорът, който получих от една от службите, беше: „Все едно, че нямаше избори“. С други думи, нищо не е опитано да се направи в борбата срещу купуването на гласове, коментира Николай Денков.

Ще водя разговори с много хора, отговори вчера кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев на въпрос дали би поканил министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов в служебния кабинет. Не знам обаче дали пък няма упрек, че и той е политическо лице, каза тогава той и добави, че Калин Стоянов е експерт в областта, такива има и други. 

Изненадаха ме опитите да се каже, че Димитър Главчев няма връзка с ГЕРБ, това е нелепо,  коментира днес Николай Денков по повод кандидата за служебен министър-председател. Разчитам, че той има своя авторитет и ще направи състав на кабинет, който не буди съмнение за едни честни избори. Честните избори няма как да се проведат с хора, на които няма доверие, а някои са изгубили това доверие, заяви Денков. Трябва да се обединим отново, аз ще направя всичко възможно да помогна да следващия министър-председател по най-бързия начин държавата да продължи по пътя на реформите, добави Денков. Нямаме избрани членове на антикорупционната комисия, нямаме работещ антикорупционен орган, защото работата на Народното събрание от януари досега в тази област спря. Трябва да се върнем на пистата на реформите, ако искаме да има доверие към България, каза още премиерът в оставка.

Ще направя всичко възможно, за да може служебното правителство да се формира, каза Денков. Той уточни, че Димитър Главчев не го е търсил.

Според него процесите, които видяхме през последните два месеца, отново поставят въпроса накъде ще се развива България.

#очаквам #министрите #вътрешните #работи #електронното #управление #калин #стоянов #александър #йоловски

Още новини

Още новини от България, които може да четете