Аджерпрес: В Румъния има около 1 млрд. свързани с интернет смарт устройства, според ръководителя на дирекция "Киберсигурност"

Аджерпрес: В Румъния има около 1 млрд. свързани с интернет смарт устройства, според ръководителя на дирекция "Киберсигурност"

20 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Аджерпрес: В Румъния има около 1 млрд. свързани с интернет смарт устройства, според ръководителя на дирекция "Киберсигурност"

Приблизително 127 нови смарт устройства в света се свързват към интернет всяка секунда, а в Румъния вече има около един милиард свързани терминали, показват данни, представени от директора на Националната дирекция за киберсигурност (DNSC) Дан Къмпян, съобщи за БТА агенция Аджерпрес.

"Ако добавим и всички платформи, всички системи, управлявани от институциите, ще получим една доста сложна и донякъде тревожна глобална картина. Очевидно е, че цифровите технологии са свързани с много рискове, свързани със сигурността на информацията, данните и критичните или по-малко критични инфраструктури. Силно вярвам, че имаме само един шанс да се справим с тези рискове и да го направим успешно, но само като екосистема. Когато казвам екосистема, имам предвид участници от правителствения сектор, бизнес средите - т.е. частния сектор, академичния сектор, научноизследователската и развойната дейност, нашите международни партньори и съюзници. Би било изключително наивно да вярваме, че ще постигнем успех, ако не се справим с рисковете, свързани с киберсферата, в този формат", заяви Къмпян в сряда на 7-ото издание на Форума за защита на критичната инфраструктура (CIP Forum) - част от Срещата на върха за цифрови иновации в Букурещ (DISB) 2024.

Според ръководителя на DNSC на глобално ниво хакерите са много добре финансирани, а дейността им е геополитически и идеологически мотивирана. Също така експертът подчерта, че изчисленията, основани на анализи, показват, че на една кибератака са ѝ необходими 13 часа и половина между момента, в който открадне данните, и момента, в който успее да ги използва.

"Към този момент смятаме, че като държава, като екосистема, сме в състояние разумно да се справим с един голям инцидент на национално ниво седмично. (...) Силно вярвам, че всичко, което се отнася до цифровизацията и киберсигурността, е преплетено и трябва да имаме смелостта да стартираме много повече проекти. Нека ви дам само един пример от дирекцията: в момента имаме 17 текущи проекта - проекти, по които работим в консорциуми, в партньорства с различни организации - от Румъния или от Европейския съюз. Освен това имаме още 53 проекта в процес на подготовка", посочи Къмпян.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

#приблизително #127 #нови #смарт #устройства #света #свързват #интернет #секунда #румъния

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете