Аджерпрес: Румънската поетеса Ана Бландиана - развълнувана и поласкана от получаването на наградата за литература "Принцесата на Астурия"

Аджерпрес: Румънската поетеса Ана Бландиана - развълнувана и поласкана от получаването на наградата за литература "Принцесата на Астурия"

25 май 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Аджерпрес: Румънската поетеса Ана Бландиана - развълнувана и поласкана от получаването на наградата за литература "Принцесата на Астурия"

Румънската поетеса, прозаичка, есеистка и журналистка Ана Бландиана беше наградена в четвъртък с Наградата за литература "Принцеса на Астурия" за 2024 г., информира ЕФЕ, която определя Бландиана като "една от най-значимите и международни личности в румънската литературна панорама и забележителен политически активист", съобщава за БТА агенция Аджерпрес.

Авторка на повече от 30 книги с поезия, романи и есета, които са преведени на повече от 25 езика, Ана Бландиана (родена в Тимишоара на 25 март 1942 г.) надделя в конкуренцията на 38 други автори, които се състезаваха за тази награда, която в последното си издание принадлежеше на японския писател и преводач Харуки Мураками.

Испанската национална телевизия РТВЕ ѝ посвещава обширно представяне, като припомня, че Бландиана е писала за списанията "Viata Studenteasca" (Студентски живот) и "Amfiteatru" (Амфитеатър), където публикува няколко стихотворения, превърнали се в символи на борбата срещу комунистическата диктатура.

Бландиана е автор и на есета, фантастични разкази и два романа.

Прозата ѝ е сравнявана с тази на По, Хофман, Кафка, Борхес, Кортасар или Елиаде, отбелязва испанската обществена телевизия. Критиците оценяват също, че Ана Бландиана символизира съвестта и свидетелството на своето време, емблематичната опозиция на режима и борбата срещу цензурата, а гласът ѝ ни предлага размисъл за художественото творчество и човешкото състояние, за невинността, падението, смъртта и оцеляването, за любовта и отговорността пред ужаса на историята и необходимостта да оставим свидетелство за преживяното.

Дъщеря на "враг на народа", Ана Бландиана получава забрана да учи в университета след появата на първото ѝ стихотворение в списание през 1959 г. В края на 80-те години на миналия век тя започва да пише протестна поезия. След революцията от 1989 г. тя навлиза в политическия живот с кампания, насърчаваща премахването на комунистическото наследство и създаването на отворено общество.

Почетен председател на румънския ПЕН-клуб, Ана Бландиана е член на Европейската академия за поезия, на Академията за поезия "Стефан Маларме", на Световната академия за поезия (ЮНЕСКО) и на Съюза на румънските писатели. От 1994 г. тя е член-основател и председател на фондация "Alianta Civica" (Граждански алианс) - аполитично движение, чиято цел е да смекчи последиците от над 50-годишния румънски комунизъм.

Ана Бландиана заяви, че се чувства трогната и поласкана да получи тази награда.

"Благодаря ви за отзвука, който вашата престижна награда ще даде на моите идеи и стихове, и за това, че ги засилвате в съзнанието на испанските читатели по света", написа Бландиана в послание на испански език, публикувано във Facebook.

Отилия Валерия Коман или Ана Бландиана, както се представя, след като през 1978 г. ѝ е забранено да използва името на баща си, е твърд противник на комунистическата диктатура на Николае Чаушеску (1965-1989 г.) и виден привърженик на човешките права и демокрацията, пише ЕФЕ.

След падането на комунистическия режим (1989 г.) Бландиана основава и председателства Гражданския алианс (1991-2001 г.) - независима организация, която се бори за демокрация и за присъединяването на Румъния към Европейския съюз.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

#румънската #поетеса #прозаичка #есеистка #журналистка #ана #бландиана #наградена #наградата #литература

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете