Аджерпрес: Прием, организиран от Кралския дом на Румъния по случай 135-ата годишнина на Аджерпрес

Аджерпрес: Прием, организиран от Кралския дом на Румъния по случай 135-ата годишнина на Аджерпрес

30 март 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Аджерпрес: Прием, организиран от Кралския дом на Румъния по случай 135-ата годишнина на Аджерпрес

Румънският принц Раду подчерта в двореца "Елизабета" в четвъртък значението на създаването на информационна агенция от румънската държава преди 135 години, "един от най-модерните инструменти за правене на добро на обществото и за подготовка на почвата за демокрация", съобщи за БТА агенция Аджерпрес.

"Днес ние имаме задължението (...) да се преклоним пред нашите предци, които успяха да направят нещо почти немислимо през XIX век, към неговия край, а именно да получат в една по-малко могъща страна от европейския континент, която само няколко десетилетия след създаването си е била модерна държава, един от най-модерните инструменти за правене на добро на обществото и за подготвяне на почвата за демокрация, а именно информационна агенция на румънската държава", заяви принц Раду на приема, организиран от Кралския дом на Румъния по повод 135-годишнината от създаването на Националната информационна агенция Аджерпрес.

Той допълни, че много малко румънски институции са имали историческия шанс да съществуват непрекъснато в продължение на 135 години, какъвто е случаят с Националната информационна агенция.

"В Конституцията от 1866 г. няма нищо остаряло. Тази, която прилагаме днес, днешната Конституция (...), прилича в удивително голяма степен на това, което Карол I направи през 1866 г. и след това Фердинанд I през 1923 г. Така че основният ни дълг днес е да не забравяме, че благодарение на тях през 2024 г. сме в двореца "Елизабета". Вчера говорихте (...) за това колко сложна е съдбата на една медийна институция в днешно време, какви невероятни препятствия трябва да преодолява, за някои от тях не сме намерили решение, и колко малко може да се разграничи днес една новина, която вреди, от тази, която прави добро на човечеството. Особено сега, когато Румъния е въвлечена както чрез съюзите, които е сключила в ЕС и в НАТО, така и чрез географската си близост, както в продължаващата катастрофа в Украйна, така и в тази, която ни тревожи все повече и повече всеки ден в Близкия изток. При тези условия смятам, че 135-те години на агенцията не биха могли да бъдат по-актуални както в тъжния, така и в добрия смисъл на думата. Много малко румънски институции са имали историческия шанс да съществуват непрекъснато в продължение на 135 години и вие сте една от тях", изтъкна принц Раду.

От своя страна генералният директор на Аджерпрес Клаудия Николае заяви, че мисията на Националната информационна агенция може да бъде сравнена с тази на Кралския дом, тъй като насърчава интересите на Румъния на национално и международно равнище.

"За Аджерпрес това е чест и повод за гордост, на първо място, защото от 2019 г. сме доставчици на информация за Кралския дом. На второ място, смятам, че мисията на Аджерпрес може да се сравни с мисията на Кралския дом. В крайна сметка ние насърчаваме интересите на Румъния, както в страната, така и извън нея. Опитваме се да се грижим за истината, за обективната част от информацията (...). Аджерпрес винаги се е опитвала, чрез информацията, която предоставя на читателите, партньорите и клиентите си, да покаже уважение към новините, към истината, в крайна сметка към историята. Това е, което бихме очаквали от всички институции, с които си сътрудничим - взаимно уважение. Докато има взаимно уважение, не мисля, че дезинформацията и фалшивите новини все още биха съществували", каза Клаудия Николае.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

#румънският #принц #раду #подчерта #двореца #елизабета #значението #създаването #информационна #агенция

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете