Аджерпрес: Останките на принц Николае и съпругата му Йоана Долети бяха препогребани в новата катедрала в Куртя де Арджеш

Аджерпрес: Останките на принц Николае и съпругата му Йоана Долети бяха препогребани в новата катедрала в Куртя де Арджеш

31 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Аджерпрес: Останките на принц Николае и съпругата му Йоана Долети бяха препогребани в новата катедрала в Куртя де Арджеш

Тленните останки на румънския принц Николае, брат на крал Карол II, и на съпругата му Йоана Долети бяха препогребани в петък в новата архиепископска и кралска катедрала в южния град Куртя де Арджеш, съобщи за БТА агенция Аджерпрес.

Няколкостотин души, сред които много местни жители, присъстваха на церемонията на платото пред новата катедрала.

Ковчезите бяха пренесени на раменете на войници и поставени в катедралата преди 11:00 ч., докато военната гвардия отдаваше почести.

Религиозната служба беше отслужена от група свещеници, водени от архиепископа на Арджеш и Мусчел Калиник, с благословията на патриарх Даниил.

Пазителят на румънската корона беше представен от принц Раду на военната и религиозната церемония. Присъстваха и представители на армията, местната администрация и гражданското общество, както и членове на кралския дом на Нейно Величество.

Принцът-регент Николае и съпругата му са погребани до крал Карол II в притвора на новата катедрала. Когато ковчегът с тленните останки на принц Николае беше спуснат в криптата, почетната гвардия изстреля три залпа и отдаде чест.

По искане на кралския дом правителството одобри по-рано тази година пренасянето в родината на тленните останки на втория син на цар Фердинанд Обединител и кралица Мария и на съпругата му Йоана Долети.

Румънският принц Николае е роден в замъка Пелишор в Синая на 3 август 1903 г. като син на престолонаследника Фердинанд и престолонаследничката Мария. Принц Николае е кръстен от руския император Николай II.

Той полага клетва като първия регент на Румъния на 20 юли 1927 г., когато е на 23 години. Той е регент до 8 юни 1930 г., когато престолът е поет от брат му, крал Карол II. На 9 април 1937 г. Карол II изключва принц Николае от кралското семейство, тъй като не признава брака на принц Николае с Йоана Долети, потиска титлите и династичните му права и му разрешава да носи името Николае Брана, съобщава кралският дом.

Принц Николае напуска Румъния и заминава за Испания, а след това за Швейцария. След установяването на комунистическия режим в Румъния той подкрепя румънски изселнически организации, включително Румънския институт (и библиотека) във Фрайбург, списанията "Либертатя ромъняска" и "Фапта", печатани в Мадрид, и издателство "Фактум". Основава Румънския изследователски център в Париж, а през 1954 г. - Съюза на румънските сдружения в Германия. След смъртта на съпругата си през 1963 г. се жени за втори път през 1967 г. за Тереза Фигейра де Мело, родена във Венецуела.

Принц Николае се среща веднъж с крал Михай и кралица Ана в изгнание, в Швейцария. Той умира в Мадрид на 9 юли 1978 г. на 74-годишна възраст и е погребан в Лозана, заедно с първата си съпруга.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

#тленните #останки #румънския #принц #николае #брат #крал #карол #съпругата #йоана

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете