Аджерпрес: Конференция на тема „Застраховане. Настоящи и бъдещи политики" ще се проведе утре в румънската Академия за икономически изследвания

Аджерпрес: Конференция на тема „Застраховане. Настоящи и бъдещи политики" ще се проведе утре в румънската Академия за икономически изследвания

27 март 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Аджерпрес: Конференция на тема „Застраховане. Настоящи и бъдещи политики" ще се проведе утре в румънската Академия за икономически изследвания

Румънската Академия за икономически изследвания (ASE), в партньорство с Асоциацията за икономическо-социални изследвания и прогнози и Органа за финансов надзор, организира конференция на тема „Застраховане. Настоящи и бъдещи политики“ с участието на представители на правителството и застрахователни експерти, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

По информация на организаторите на конференцията пазарът на обществени поръчки в Румъния възлиза на над 20 милиарда евро и е най-големият пазар от този вид в Югоизточна Централна Европа. Той е изключително привлекателен за всички големи компании, като се започне от строителството и по-специално на важна транспортна инфраструктура (въздушна, морска, речна, пътна и железопътна), енергетика или ИТ, до по-„чувствителните“ области по отношение на отбраната и киберсигурността, се казва в прессъобщение на организаторите.

„На този голям пазар, на фона на регулаторни пропуски и спекулации или дори заобикаляне на законодателната рамка, имаше компании, които спекулираха с нуждите на частни компании, но и на държавни институции, за да покрият рисковете при договарянето. За съжаление, фалитът на големите играчи, които в миналото имаха голям успех в тази чувствителна област, както и липсата на мобилност и гъвкавост на съществуващите в момента играчи на пазара, доведоха до почти постоянно блокиране, което пък води до картел на някои от големите играчи, които успяват да получат големите договори и, от друга страна, до реална липса на конкуренция поради невъзможността на малки и средни компании да получат достъп до такива гаранционни инструменти", се казва в съобщението до медиите.

Забелязвайки тези опасности, които по естеството си могат да застрашат нормалното икономическо функциониране и да изкривяват бизнес средата и конкурентния пазар на обществени поръчки, Академията за икономически изследвания, в партньорство с Асоциацията за икономическо-социални изследвания и прогнози (която обединява важни експерти от икономическата сфера – финансовата), а също и с Органа за финансов надзор, „което доказва различен подход при ново управление, по-ориентиран към изискванията на регулирания пазар“, счита, че е време за „събуждане“ и инициира конференцията, се изтъква в прессъобщението, цитирано от Аджерпрес. 

За участие в конференцията са поканени представители на Органа за финансов надзор, Националната агенция за обществени поръчки, Съвета по конкуренция, Министерството на финансите, Министерството на инвестициите и европейските проекти, Министерството на развитието, обществените работи и администрацията, Министерството на транспорта и инфраструктурата, Националния фонд за кредитни гаранции за малки и средни предприятия, Агенцията за мониторинг и оценка на дейността на публичните предприятия.

Богдан Петре, член на Асоциацията за икономическо-социални изследвания и прогнози (ASPES), който ще бъде модератор на конференцията, заяви, че целта е да се идентифицират реални решения, без демагогия и повърхностни мерки, чрез прилагането на които румънските предприемачи ще имат равни възможности с чуждестранни предприемачи, а румънският подизпълнител, който изпълнява договорите, спечелени от чуждестранни изпълнители, трябва да бъде защитен, с реален марж на печалба и с качество, изисквано от властите. 

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

#румънската #академия #икономически #изследвания #ase #партньорство #асоциацията #икономическосоциални #прогнози #органа

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете