АА: Подкрепата на някои европейски държави за крайнодесните движения е „позорна“, каза турският президент Ердоган

АА: Подкрепата на някои европейски държави за крайнодесните движения е „позорна“, каза турският президент Ердоган

3 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


АА: Подкрепата на някои европейски държави за крайнодесните движения е „позорна“, каза турският президент Ердоган

„Позорно и скандално за западните демокрации“ е крайнодесните движения в някои европейски страни да получават държавна подкрепа, каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, както предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции. 

„Фактът, че в някои европейски страни крайнодесните движения се подкрепят от самата държава, е трагедия, позорно и скандално за западните демокрации“, каза Ердоган в реч на семинара за изграждане на капацитет и обучение на Международния демократичен съюз в турската столица Анкара.

„Днес неонацисткият тероризъм, подхранван от омраза срещу турците и мюсюлманите, достигна нива, които застрашават живота и собствеността на нашите хора“, добави Ердоган.

Той подчерта, че Турция не може да мълчи пред „отвратителните" актове на расистки тероризъм, като посочи убийството на десетки турски граждани в чужбина.

Отбелязвайки с тъга, че случаите на ислямофобски и расистки атаки не се разглеждат със същата чувствителност, както антисемитските действия, Ердоган заяви, че тези, които „настояват за спазване на правата на човека отляво и отдясно, наблюдаваха как 35 000 палестинци, включително 15 000 деца, загубиха живота си“.

Почти нито един западен лидер не реагира на тази бруталност, с изключение на „неколцина съвестни държавници“, каза турският лидер и добави: „Не се появи нито една смела душа, за да каже на Израел: „Стига толкова“.

Потвърждавайки ангажимента на Турция да обръща внимание на „геноцида“ на Израел спрямо народа на Газа въпреки натиска от страна на „глобалното ционистко лоби“, той каза, че „не е съвпадение“, че напоследък има увеличение на „кампаниите, насочени към нас и нашата страна".

„Тези кампании имат само една цел: да заглушат нас и Турция“, каза турският президент.

Анкара следи отблизо „лицемерната политика“ на западните лидери, които „поучават“ страната на тема демокрация и свобода, каза още Ердоган, посочвайки мълчанието на тези лидери относно „кланетата“ на Израел в Газа.

Турция отхвърля антисемитизма по същия начин, по който се противопоставя на ислямофобията, ксенофобията и всички форми на културен расизъм, подчерта той.

(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#позорно #скандално #западните #демокрации #крайнодесните #движения #европейски #страни #получават #държавна

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете