АА: Истанбул за втори път е домакин на американския бизнес форум „Трейд Уиндс“

АА: Истанбул за втори път е домакин на американския бизнес форум „Трейд Уиндс“

14 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


АА: Истанбул за втори път е домакин на американския бизнес форум „Трейд Уиндс“

За втори път Истанбул е домакин на най-голямата ръководена от правителството на САЩ търговска мисия и на форума за бизнес развитие „Трейд Уиндс“ (Trade Winds). Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

Истанбул, който бе домакин на форума и през 2008 г., беше отново избран от Търговската служба на САЩ заради благоприятното си географско положение между Азия и Европа.

Тази година тридневното събитие, което започва днес, е с водеща тема „Силата на изкуствения интелект за насърчаване на приобщаването и иновациите“.

Хедър Бърнс, съветник по търговските въпроси на САЩ, каза по-рано, че американските фирми придават значение на събитието и страната домакин е избрана, тъй като е пазар, който предлага големи възможности.

Изборът на Истанбул се възприема като знак, който насочва вниманието към възможностите, които предлага Турция, каза тя.

Етиен Лебайли, икономически съветник на САЩ, също каза по-рано, че благоприятното географско положение на Турция и нейната висококачествена промишленост я правят привлекателна за американските фирми.

Домакинството на „Трейд Уиндс“ е силно конкурентен процес и неслучайно са избрани Турция и Истанбул, това е идеален пазар за американските компании, добави той.

Изкуственият интелект влияе на бизнеса

Джанан Йозсой, заместник-председател на Американската търговска камара в Турция, каза на събитието, че дългосрочната и стратегическа стойност, която американският бизнес създава за Турция, е безспорна.

„Затова фокусът ни ще продължи да бъде върху по-нататъшните стъпки за надграждане на тези успешни резултати и върху подкрепата на двустранното икономическо сътрудничество“, подчерта тя.

Йозсой припомни, че САЩ са вторият по големина пазар за турския износ, а вносът от САЩ в Турция е пети по обем.

Мариса Лаго, съветник към министъра на търговията на САЩ по въпросите на международната търговия, каза, че през последните няколко години се наблюдава забележителен напредък по отношение на равенството между половете, както в Турция, така и в САЩ.

Засягайки въпроса за изкуствения интелект (ИИ), Лаго каза, че той вече влияе върху начина, по който хората правят бизнес.

Тя добави: „Ако можем да използваме ИИ, за да смекчим пристрастията при наемане, да насърчим разнообразие на ръководните постове и култура на приобщаване, можем да отключим пълния потенциал на нашата работна сила и да стимулираме иновациите в световен мащаб.“

(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#втори #път #истанбул #домакин #найголямата #ръководена #правителството #сащ #търговска #мисия

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете