АА: Директорът по комуникациите на турския президент призовава за търсене на отговорност за убийството от Израел на хуманитарни работници в Газа

АА: Директорът по комуникациите на турския президент призовава за търсене на отговорност за убийството от Израел на хуманитарни работници в Газа

3 април 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


АА: Директорът по комуникациите на турския президент призовава за търсене на отговорност за убийството от Израел на хуманитарни работници в Газа

Директорът по комуникациите на турския президент Фахреттин Алтун осъди днес убийството от Израел в Газа на хуманитарни работници от базираната в САЩ благотворителна организация „Световна централна кухня“ (World Central Kitchen) и призова за търсене на отговорност. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

„Израел безсрамно продължава своите геноцидни действия и нарушава международното хуманитарно право, като светът не успява да защити невинните палестинци“, написа Алтун в социалната платформа „Екс“. 

„Нова израелска атака уби международни хуманитарни работници, които се опитваха да облекчат страданието на хората в Газа. Турция изразява най-дълбоките си съболезнования на семействата на хуманитарните работници от „Световната централна кухня“ и осъжда тази брутална атака“, добави той.

Алтун отбеляза, че „тежките" нарушения на човешките права, „които са оставили дълбок отпечатък в нашата колективна памет, трябва да спрат".

„Израел трябва да бъде държан отговорен за своите военни престъпления“, каза той.

„Достъпът на хуманитарна помощ до ивицата Газа, където храната се използва като военно оръжие, е неотложен, за да се предотврати разрастващия се глад в Газа. Делата на хуманитарните работници в Газа отразяват устойчивостта на човешката съвест пред лицето на зверствата на Израел и винаги ще бъдат помнени", заключи Хакан.

По-рано от „Световната централна кухня“ потвърдиха, че седем нейни хуманитарни работници са били убити при израелска атака вчера в ивицата Газа.

„Екипът на „Световната централна кухня“ пътуваше в зона без конфликт в две бронирани коли, брандирани с логото на „Световната централна кухня“, се казва в изявление на хуманитарната организация.

Въпреки координирането на движенията с израелската армия конвоят е бил ударен, докато е напускал склада в Дейр ал Балах, където екипът е разтоварил повече от 100 тона хуманитарна хранителна помощ, докарана до Газа по море.

„Това не е само атака срещу „Световната централна кухня“, това е атака срещу хуманитарни организации, появяващи се в най-тежките ситуации, когато храната се използва като военно оръжие. Това е непростимо“, каза изпълнителният директор на „Световната централна кухня“ Ерин Гор.

Седмината убити са от Австралия, Полша, Великобритания, Палестина, а един от тях е с двойно американско и канадско гражданство.

Израел води смъртоносна военна офанзива срещу ивицата Газа след трансграничната атака на 7 октомври от палестинската групировка „Хамас“, която уби около 1200 души.

Над 32 800 палестинци са убити оттогава, а други 75 300 са ранени на фона на масово унищожение и недостиг на стоки от първа необходимост.

Израел също така наложи безпощадна блокада на ивицата Газа, оставяйки населението й, особено жителите на Северна Газа, на ръба на оцеляването.

Военните действия на Израел принуди 85% от населението на Газа да напуснат домовете си на фона на остър недостиг на храна, чиста вода и лекарства, като 60% от инфраструктурата на анклава е повредена или унищожена, според ООН.

Израел е обвинен в геноцид в Международния съд, който в четвъртък поиска от Тел Авив да направи повече за предотвратяване на глада в Газа.

(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#директорът #комуникациите #турския #президент #фахреттин #алтун #осъди #днес #убийството #израел

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете