86-милионна Турция днес отбелязва големия мюсюлмански празник Рамазан байрам

86-милионна Турция днес отбелязва големия мюсюлмански празник Рамазан байрам

10 април 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


86-милионна Турция днес отбелязва големия мюсюлмански празник Рамазан байрам

С традиционен масов молитвен ритуал, наречен празничен намаз (байрам намазъ), който се изнесе тази сутрин в около 90-те хиляди джамии в Турция започна свещеният мюсюлмански празник Рамазан байрам.

За изповядващите исляма намазът на Рамазан байрам в сутрешните часове в джамиите има важно значение, той е израз на единение и братство, на споделяне и взаимност в името на Всевишния.  

В Истанбул намазът започна в 7.04 часа. Джамиите преливаха от хора. Най-масово посетена бе молитвата в Ая София (Света София),  която се счита за най-голямата и представителна джамия на мегаполиса, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган с президентски указ през 2020 г. отмени дългогодишния й статут на храм-музей на Турция.

Поради наплива много хора се молеха навън, на площада между Ая София и джамията Султанахмед, върху постланите на земята молитвени килимчета, съобщиха турските медии. 

Ритуалната молитва се ръководи от директора на Дирекцията по вероизповеданията (Диянет) Али Ербаш, който произнесе и традиционната проповед. А след това се изпълниха задължителните за вярващите ритуали.

В празничния намаз, който е с времетраене 35-40 мин., участват само мъже.

Лидерите на основните политически партии също участват в намаза по определена програма. Председателят на Великото национално събрание на Турция (ВНСТ) Нуман Куртлмуш и лидерът на ислямистката Партия на новото благоденствие Фатих Ербакан са в Истанбул.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще прекара Рамазан байрам със семейството си извън Анкара, съобщиха от пресслужбата, но не уточниха къде точно.

Държавният глава във видеопослание, което беше излъчено вчера, поздрави турските граждани за Рамазан Байрам.

“Нека превърнем духовния климат на Рамазан байрам във възможност за разрешаване на несгодите, да донесе мир, благодат, щастие, надежда и светло бъдеще на всички хора по света. Честит байрам!”, заяви той.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу заедно със семейството си ще бъде в родния град Трабзон, откъдето е родом и съпругата му Дилек Имамоглу.

Рамазан байрам е един от двата основни празника в Исляма, който празнуват милиони мюсюлмани по света.

Известен е под името и Шекер Байрам (байрам на турски означава празник, а шекер – захар, бонбон), понеже се поднасят сладки вкусотии. Този празник бележи края на едномесечния пост, наречен оруч.

След намаза следват поздравленията в семействата, между роднини, близки и приятели, по традиция младите целуват ръка на възрастните, правят се дарения, наречени фитре и зекят.

Всеки мюсюлманин, който разполага с добри финансови възможности, е задължен да дари зекят и фитре както за него самия, така и за членовете на семейството му, на бедните и нуждаещи се хора.

Сумата се определя от Диянета. Минималната сума на фитре тази година е 130 турски лири /3,70 евро/.

Традиция при децата е да посещават по домовете роднини, близки, съседи, приятели, да им целуват ръка и да им честитят празника. А възрастните в отговор ги даряват с лакомства, подаръци или дребни суми. След това децата се надпреварват да си броят кой повече пари и лакомства е събрал.    

Рамазан байрам ще продължи три дни, които са почивни дни за държавните учреждения и банките в страната и в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

С решение на Истанбулската голяма община през трите дни на празника (сряда, четвъртък и петък) общественият транспорт ще превозва безплатно в метрото, в пътническите кораби между азиатския и европейския бряг и в трамваите гражданите и гостите на мегаполиса.

Безплатно ще бъде пътуването и по електрическата влакова линия Мармарай по дъното на Босфора, както и преминаването на моторни превозни средства по магистралите и мостовете до края на седмицата.

В поздравленията, които си разменят турските граждани за Рамазан байрам на живо и със есемеси по телефоните, преобладават пожеланията за здраве и най-вече за благоденствие и просперитет на фона на икономическите проблеми, високата инфлация, оскъпяването на живота.

В Турция продължава 9-дневната ваканция, която бе обявена миналия уикенд.

Много хора от големите метрополии Истанбул и Анкара заминаха за родните си места в страната, за да прекарат празника при роднините си, съобщават медиите. 

От задругата на хотелиерите информираха, че местата в морските курорти Кушадасъ, Анталия, Каш са запълнени 90 на сто.

Голям е напливът на турските граждани за посещение с "визи на входа“ на определени гръцки острови в Егейско море за 7 дни, което се прилага за пръв път тази година.  

#традиционен #масов #молитвен #ритуал #наречен #празничен #намаз #байрам #намазъ #изнесе

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете