Защитата на Асандж описа освобождаването му като „исторически ден“

Защитата на Асандж описа освобождаването му като „исторически ден“

26 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Защитата на Асандж описа освобождаването му като „исторически ден“

Адвокатката на основателя на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асандж – Дженифър Робинсън - описа освобождаването му като „исторически ден“, съобщи ДПА. 

„Днес е исторически ден. Той слага край на 14 години правни битки и накрая, след 14 години, Джулиан Асандж може да се завърне у дома си като свободен човек“, заяви Робинсън пред репортерите пред съдебната зала. 

Същевременно тя заяви, че процесът е поставил „опасен прецедент“, който трябва да бъде „притеснителен“ за журналистите по света. 

„САЩ се опитват да упражняват екстериториално право над всички ви без да ви дадат конституционната защита на свободното слово. Всеки, който го е грижа за свободното слово и демократичната отговорност, трябва да се опълчи на това“, заяви тя.

„Надявам се фактът, че днес успяхме да освободим Джулиан Асандж въпреки всичко и въпреки едно от най-могъщите правителства на света, ще даде надежда за всички журналисти и публицисти по света, които са вкарани в затвора. Ние призоваваме всеки, който се бори за Джулиан, да продължи да се бори за него и за всички останали с надежда, че ще осигурим и тяхната бъдеща свобода“, допълни тя. 

#адвокатката #основателя #сайта #уикилийкс #джулиан #асандж #дженифър #робинсън #описа #освобождаването

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете