Започна обсъждането на различни варианти за мнозинство във френския парламент

Започна обсъждането на различни варианти за мнозинство във френския парламент

8 юли 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Започна обсъждането на различни варианти за мнозинство във френския парламент

Според пълните резултати от 577 избирателни окръга левите сили от "Нов народен фронт" получават 182 депутатски места в долната камара на френския парламент. Коалицията на президента Еманюел Макрон "Заедно" има 168 места. Крайната десница "Национален сбор" получава 143 места. Десноцентристите от "Републиканците" - 46 места. Други десни партии имат 14 места, а други леви партии - 13 места, съобщава "Монд", като се позовава на министерството на вътрешните работи на Франция.

Това означава, че парламентът на Франция, който по закон не може да бъде разпускан за една година, е разделен между три политически блока.

Разговорите за съставяне на коалиции, които да могат да създадат правителство, вече се водят. А Макрон поиска от правителството, в това число и от премиера Габриел Атал да продължат временно да изпълняват задълженията си.

Абсолютното мнозинство в парламента е от 289 депутати. 

Лидерът на социалистите Оливие Фор, които са част от "Нов народен фронт", вече каза, че в рамките на седмицата тази формация трябва да може да представи кандидат за премиер. Той спомена, че това може да стане или чрез гласуване, или чрез консенсус в пределите на коалицията. Лидерката на еколозите Марин Тондлие, които също са част от левоцентристкото обединение, заяви, че президентът още днес би трябвало да покани "Нов народен фронт" да му представи кандидат за премиер.

Но нещата не са толкова прости. "Нов народен фронт" се сформира след обявяването на предсрочните избори и включва партии, които имат разногласия по редица въпроси и които варират от радикално левите от "Непокорна франция", през класическите социалисти и еколози до комунистите.              Вчера представителката на "Непокорна Франция" Клемантин Отен призова левите депутати да се съберат още днес, за да предложат кандидат за премиер.  Той няма да е нито бившият президент социалист Франсоа Оланд, избран за депутат от "Нов народен фронт", нито Жан-Люк Меланшон, лидерът на "Непокорна Франция", каза тя.  Но друга представителка на радикално левите Матилд Бано заяви, че Меланшон не бива да бъде смятан за отпадащ от надпреварата, защото той  е този, който е научил левицата отново да печели избори и е дал надежда на милиони хора още като получи 22 процента на изборите за президент през 2022 г.

Дискусиите се засилват и в президентската коалиция, която стана втора сила в парламента.  Според Франсоа Байру, лидер на "Демократично движение", което е част от президентския блок, е възможно да има мнозинство в парламента и без "Непокорна Франция".

Що се касае до "Национален сбор" той постига напредък в бройката на депутатски места, но е далеч от относителното мнозинство, каквото му вещаеха социолозите и още по-далеч от абсолютното мнозинство, за което мечтаеше. За Марин Льо Пен това означава просто, че победата се отлага за известно време, докато кандидатът за премиер на крайната десница Жордан Бардела заговори за "съюз на безчестието" формират от републиканския фронт срещу "Национален сбор". Засега "Национален сбор" се очертава да е в опозиция, но с по-силен глас.

#пълните #резултати #577 #избирателни #окръга #левите #сили #нов #народен #фронт

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете