Заместник-ръководителят на "Хизбула" заяви, че ливанската групировка ще спре сраженията с Израел, когато бъде прекратен огънят в ивицата Газа

Заместник-ръководителят на "Хизбула" заяви, че ливанската групировка ще спре сраженията с Израел, когато бъде прекратен огънят в ивицата Газа

3 юли 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Заместник-ръководителят на "Хизбула" заяви, че ливанската групировка ще спре сраженията с Израел, когато бъде прекратен огънят в ивицата Газа

Заместник-ръководителят на ливанската шиитска групировка "Хизбула" шейх Наим Касем заяви днес, че единственият сигурен начин да спре обстрелът през израелско-ливанската граница е да бъде напълно прекратен огънят в ивицата Газа, където силите на Израел воюват с радикалното палестинско движение "Хамас", предаде Асошиейтед прес.

"Ако бъде прекратен огънят в Газа, ние ще спрем без каквото и да е обсъждане", заяви Касем в интервю за АП, дадено в политическата централа на движението в южната част на ливанската столица Бейрут.

Участието на "Хизбула" във войната между Израел и "Хамас" се състои в откриването на "помощен фронт" в подкрепа на съмишлениците от "Хамас", отбелязва Касем, допълвайки, че "ако войната (в Газа) спре, тази военна подкрепа няма да е налице повече".

От друга страна той посочи, че ако Израел ограничи военните си операции без официално прекратяване на огъня в Газа и пълно изтегляне на силите си от анклава, по-нататъшният развой на граничния конфликт между Ливан и Ясен не е толкова ясен.

"Ако това, което се случи в Газа, е някаква смесица от спиране на огъня, война и действия, различни от война, ние не можем да реагираме (както бихме реагирали) сега, защото не знаем как ще изглежда това, до какво ще доведе и как ще повлияе", заявява Касем в 40-минутното си интервю за АП.

Като се има предвид, че в последните седмици се наблюдава застой в преговорите за примирие в Газа, безпокойството от ескалация на конфликта на ливанско-израелския фронт нарастват. "Хизбула" и силите на Израел се обстрелват почти всекидневно по протежение на ливанско-израелската граница през последните девет месеца. Този конфликт, макар и не толкова ожесточен колкото в Газа, доведе до изселването на хиляди хора от двете страни на границата, отбелязва АП.

В месеците на опити за постигане на споразумение между Израел и "Хамас" палестинската групировка настоява за край на войната, не просто за хуманитарна пауза, докато израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отказва да поеме подобен ангажимент, докато не осъществи целта си да унищожи въоръжените подразделения на ислямисткото движение и не освободи държаните все още от палестинските бойци около 120 израелски заложници.

Движението "Хизбула" е много по-мощно от "Хамас", посочва в същото време АП. То има сериозен арсенал от крилати и балистични ракети, които е в състояние да изстреля по което и да е място в Израел.

Касем не смята, че за момента Израел е способен, или пък е взел решение, да започне война срещу Ливан. Заместник-ръководителят на "Хизбула" предупреждава, че ако Израел възнамерява да осъществи дори частична инвазия в Ливан, която да няма измеренията на пълномащабна война, не бива да очаква сраженията да се ограничат в определена територия.

"Израел може да решава каквото си иска - локална война, тотална война, частична война. Но трябва да е наясно, че нашият отговор и нашата съпротива няма да се ограничат в предела и правилата, зададени от Израел... Ако Израел започне война, това означава, че няма да има контрол върху размера ѝ и върху участниците в нея", заявява шейх Касем.

Това негово изявление е ясен знак за съюзниците на "Хизбула" от проиранската "ос на съпротивата" в региона, пише АП, като отбелязва, че въоръжени групировки от Ирак, Сирия, Йемен и други страни - както и самият Иран - може да се включат в една пълномащабна война в Ливан, която може да въвлече и най-мощния съюзник на Израел - САЩ.

#заместникръководителят #ливанската #шиитска #групировка #хизбула #шейх #наим #касем #заяви #днес

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете