Задържан е румънски гражданин, заподозрян в шпионаж в полза на Русия

Задържан е румънски гражданин, заподозрян в шпионаж в полза на Русия

24 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Задържан е румънски гражданин, заподозрян в шпионаж в полза на Русия

Румънски прокурори съобщиха днес, че са задържали румънски гражданин, който е заподозрян в шпионаж в полза на Русия, съобщава телевизия Диджи 24, като се позовава на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ). Това е първият подобен арест в Румъния, посочва Ройтерс.

Румънският гражданин е задържан вчера по подозрение, че от 2022 г. е наблюдавал и фотографирал движението на военни конвои на Румъния и на НАТО в района на Тулча и е изпращал информацията на руското посолство в Букурещ. Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма е разпоредила вчера арест на румънския гражданин, който е разследван за измяна. Той е заподозрян, че е събирал информация от военен характер и е снимал бойна военна техника и придвижването на военен персонал в района на границата с Украйна, а впоследствие е предавал информацията на дипломати от руското посолство в Букурещ. От дома му са иззети множество доказателства, съобщава дирекцията.

Окръг Тулча се намира в Делтата на река Дунав, на около 7 км от границата с Украйна. Оттам преминават транспортни връзки към Украйна, отбелязва ДПА.

Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., има обща граница с Украйна, простираща се на повече от 650 км, отбелязва Ройтерс. Части от руски дронове паднаха няколко пъти на територията на Румъния, след като Русия засили атаките си срещу украински пристанища на река Дунав.

По предложение на прокуратурата Апелативният съд на Букурещ е разпоредил 30-дневен предварителен арест на заподозрения.

Телевизия Диджи 24 цитира съдебни източници, според които задържаният румънски гражданин се казва Александру Пискан. През месец март той е обявил, че планира да се кандидатира за кмет на град Плоещ като независим, но очевидно тези планове не са се осъществили, тъй като неговото име не фигурира в списъка на кандидатите за кмет, обявен от Общинската избирателна комисия, отбелязва Диджи 24.

 

#румънски #прокурори #съобщиха #днес #задържали #гражданин #заподозрян #шпионаж #полза #русия

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете