За четиринадесети път фестивал ще събере почитатели на камерната музика в средновековните църкви на Арбанаси

За четиринадесети път фестивал ще събере почитатели на камерната музика в средновековните църкви на Арбанаси

3 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


За четиринадесети път фестивал ще събере почитатели на камерната музика в средновековните църкви на Арбанаси

За четиринадесети път фестивалът Arbanassi Summer Music ще събере почитатели на камерната музика в средновековните църкви-музеи „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ и „Св. Георги“ в архитектурния резерват Арбанаси. Това съобщиха домакините на събитието от Регионалния исторически музей (РИМ) във Велико Търново. Музикалният фестивал ще се проведе от 7 до 12 юли, а публиката ще види и чуе изпълнения на международна формация музиканти от Белгия, Нидерландия, Хонконг, Франция и България. Това са Лизан Сотербрук, Мона Верхас и 16-годишната Яна Местдаг – цигулка, Юлита Фъсева – контрабас, Стефания Янкова и Елейн Нг – виола, Теодора Атанасова и Виктор Трайков – виолончело, Димитри Местдаг, Ерик Спелер и Луис Бауман – обой. Изпълнителите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри, подчертаха от РИМ.

Фестивалът започва в църквата-музей „Св. Георги“ на 7 юли от 19,30 ч. с класическа програма, посветена на Бетовен. Следващите два концерта ще са в храм „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. На 10 юли ще бъдат изпълнени произведения на Брамс и Дворжак, а на 12 юли ще звучат творби на Камий Сен-Санс, Морис Равел, Витаутас Баркаускас и Чайковски.

Аrbanassi Summer Music се провежда от 2010 година по инициатива на музикантите от Кралската фламандска филхармония Дмитрий Медстаг и съпругата му, великотърновката  Юлита Фъсева. Домакин и организатор на събитието е РИМ с подкрепата на Община Велико Търново. Събитието е част от Културния календар на старата столица и е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“.

В миналогодишното издание на Arbanassi Summer Music прозвучаха творби на Рихард Щраус, Йоханес Брамс, Антонио Вивалди, Хенри Пърсел. В една от вечерите имаше тематичен концерт "Фолклор и Ренесанс" с произведения на Добринка Табакова, Бохуслав Мартину, Джон Дауланд, Арво Перт, Фредрик Шьолин, Руне Тонсгард Сьоренсен и др. През 2023 година организаторите предложиха клезмер музика на еврейския фолклор, творби на Прокофиев, Брамс, Глазунов и Шостакович.

#четиринадесети #път #фестивалът #arbanassi #summer #music #събере #почитатели #камерната #музика

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете