Юбилейна изложба представя близо 50 творби на Васил Стоилов в Художествена галерия “Борис Денев“ във Велико Търново

Юбилейна изложба представя близо 50 творби на Васил Стоилов в Художествена галерия “Борис Денев“ във Велико Търново

7 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Юбилейна изложба представя близо 50 творби на Васил Стоилов в Художествена галерия “Борис Денев“ във Велико Търново

Изложба, посветена на 120 години от рождението на художника Васил Стоилов, бе открита в Художествена галерия “Борис Денев“ във Велико Търново. Тя е озаглавена  “Васил Стоилов, верен на живота“ и в нея са включени близо 50 творби. Картините са от фондовете на галерията домакин, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия “Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч, Художествена галерия – Стражица и от няколко частни колекции.

Директорът на художествената галерия Мартин Митев приветства присъстващите на събитието и прочете няколко думи, написани специално за откриването на изложбата от дъщерята на Васил Стоилов – Явора, която беше поканена, но не успя да присъства. „Възхищавам се на старопрестолния ни град, толкова добре запазил величието на паметта си. И ми се струва, че няма по-подходящо място за отбелязването на 120-ата годишнина на баща ми“, казва тя, отбелязвайки, че във Велико Търново Васил Стоилов рисува най-забележителните си исторически картини. „Търново не беше за баща ми само град на прекрасните спомени, а и ново начало в изкуството му“, пише Явора и припомня, че той е основател на катедрата по рисуване към Великотърновския университет, която впоследствие оглавява.

На откриването на изложбата присъства заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, който каза, че мнозина критици поставят Васил Стоилов наравно с Владимир Димитров – Майстора, а някои дори и по-високо. „Необятен, мистичен – това са епитетите, които се употребяват за него“, допълни Генчев. „Неговите творби са по целия свят, но самият той казва, че завещава картините си на своя народ, когото иска да трогне с тях и посланията си“, каза още заместник-кметът.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Община Велико Търново. На нейното откриване присъстваха още заместник-областният управител на област Велико Търново Валентин Михайлов, художници, преподаватели, представители на Регионалния исторически музей в старата столица и много любители на изобразителното изкуство.

 

#изложба #посветена #120 #години #рождението #художника #васил #стоилов #открита #художествена

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете