Юбилейна филателна изложба „Шумен 2024“ беше открита в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“

Юбилейна филателна изложба „Шумен 2024“ беше открита в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“

22 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Юбилейна филателна изложба „Шумен 2024“ беше открита в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“

Юбилейна филателна изложба „Шумен 2024“ беше открита в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Тя е посветена на 85 години от създаването на шуменското филателно дружество и ще остане експонирана до 23 юни.

Организатори на филателната експозиция са „Български пощи”, Община Шумен и Съюза на българските филателисти. На церемонията по откриването на изложбата присъстваха областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев, Десислава Петрова - зам.-кмет на община Шумен, Димитрина Неделчева – изпълняващ длъжността ръководител на Областна пощенска станция - Шумен, представители на Съюза на българските филателисти и филателното дружество в областния град.

В рамките на инициативата бяха представени и детски рисунки, участвали в конкурс за рисунка на проект на пощенска марка. Във връзка с филателната изложба официално беше валидирана пощенска серия от две пощенски марки „Римски императори, свързани с българските земи“. В следобедните часове ще бъде валидирана официално в Шумен и още една серия, също от две марки - „Български природни феномени”.

На щанд на Специализираното поделение на „Български пощи“ – „Българска филателия и нумизматика“ в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров" бяха представени филателни продукти и консумативи. Щандът ще работи с клиенти и в събота, уточниха от "Български пощи".

Шуменското филателно дружество е едно от най-старите в България, създадено е 1939 г., заяви за БТА Владимир Куртев, член на Управителния съвет на Съюза на българските филателисти. "В тази сравнително малка изложба са представени най-добрите филателни експонати в някои класове. В изложбата има около 65 табла и над 15 колекции", добави той.

Председателят на шуменското филателно дружество "Мадарски конник" Любомир Илиев каза за БТА, че изложбата е била подкрепена морално и финансово от Община Шумен. Той добави, че 80 деца са се отзовали на поканата да участват в конкурса за рисунка на проект за пощенска марка. Ръководството на шуменско средно училище е проявило интерес към провеждане в бъдеще на филателен семинар с ученици, коментира още Илиев.

 

#юбилейна #филателна #изложба #шумен #2024 #открита #регионалната #библиотека #стилиян #чилингиров

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете