Второто за тази година издание на сп. „Море“ беше представено в Дома на писателя в Бургас

Второто за тази година издание на сп. „Море“ беше представено в Дома на писателя в Бургас

3 юли 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Второто за тази година издание на сп. „Море“ беше представено в Дома на писателя в Бургас

Второто за тази година издание на сп. „Море“ беше представено в Дома на писателя в присъствието на бургаски писатели и общественици. Литературният алманах излиза от печат с изцяло нова визия - плод на сътрудничеството между Сдружение „Бургаска писателска общност", Община Бургас и Националната художествена академия. Графичното оформление е дело на възпитаничката на академията Денислава Велева. Нов е редакторският екип в лицето на Добрина Топалова и Бина Калс. 

„Списание "Море" е марка, която е създадена през годините и в която са инвестирали емоции и опит поколения писатели – хора, на които можем само да се възхищаваме. Този културен бранд е част от културната идентичност на Бургас. Той е по-голям от всяка една отделна личност. Наше задължение е да го запазим и да му дадем възможност да се развива и да диша. Освен новата визия, по-различна е и концепцията като съдържание, което дължим на новия редакторски екип. Не знам как ще изглежда тазгодишният трети брой на списанието, но при всички случаи той ще носи нещо както от миналите години, така и от този брой“, каза Диана Саватева, заместник-кмет по култура и вероизповедания в Община Бургас. 

Вторият брой на списанието за 2024 година е първо издание след избора на ново ръководство на Сдружение "Бургаска писателска общност", което го издава с финансовата подкрепа на Община Бургас. Сред гостите на събитието бяха Недялко Йорданов, Ваньо Вълчев, Керана Ангелова, Симеон Димитров и др. 

„Списанието трябва да дава изява на таланта. Ако желаем да останем верни на традицията на списанието, нека се позовем на думите на проф. Калин Янакиев: „…интелектуалецът е безспорно сериозен, поради тази причина е морален авторитет”. Надяваме се всички ние да бъдем взискателни към себе си, към това, което пишем и публикуваме. В началото на това издание стоят иконите на бургаската поезия Христо Фотев и Петя Дубарова. Списанието винаги е било отворено към света, такова и трябва да бъде – да покаже автори извън границите на българския език. Така виждаме бъдещето му и ще се стараем да следваме тази линия. Това списание е оцеляло, защото е съумяло да съхрани духа на времената, на непрекъснато променящата се територията на културата“, каза Бина Калс.  

„Ние твърдо държим на традицията на сп. „Море“ и като казвам традицията, ние си даваме сметка защо списанието е феномен на бургаската и българската култура. Вярваме, че така, както тогава, в началото това списание улавя пълнокръвието на многогласието в своето съвремие, така трябва да действаме и ние. Ако едно издание стане твърде регионално, то се самоубива. Желателно е списанието да остане вярно на традицията, в която до бургаските автори стоят големите имена на българската и световната литература. Възхищавам се на началото на списание „Море“ – текстовете в началните  броеве са невероятна ценност и прави впечатление литературното равновесие, което се поддържа, въпреки че списанието е много пъстро“, каза редакторът Добрина Топалова.

Списание "Море" започва съществуването си като литературен алманах "Море" през 1980 г. През 1992 г. литературния алманах е закрит от общинарите, като по това време главен редактор е Христо Фотев. През 2009 г. изданието е възстановено като списание, което излиза четири пъти годишно. Редактори са Иван Сухиванов, Росен Друмев и Георги Ингилизов. През 2010 г. е създаден и алманах с името "Бургас". Местната литературна общност прави няколко опита да закрие списанието, подобно на алманаха. Благодарение на институционалната защита на кмета Димитър Николов това не  се случва и списанието продължава да излиза и да дава трибуна на изтъкнати български автори. Запазва и авторитета си на една от културните емблеми на града, пише в сайта на Община Бургас за списанието.

#второто #тази #година #издание #море #представено #дома #писателя #присъствието #бургаски

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете