"Време е за мирен преход" във Венецуела, заяви кандидатът на опозицията

"Време е за мирен преход" във Венецуела, заяви кандидатът на опозицията

25 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


"Време е за мирен преход" във Венецуела, заяви кандидатът на опозицията

Непознатият на широката общественост Едмундо Гонсалес Урутия, бивш посланик, който почти неволно се кандидатира на президентските избори през юли, заяви в интервю за Франс прес, че е дошло времето Венецуела да направи "мирен демократичен преход", и повтаря, че няма "лични амбиции".

"Сега е моментът да постигнем мирен демократичен преход за венецуелците", след четвърт век на чавизъм - доктрина, вдъхновена от бившия президент Уго Чавес, смята 74-годишният дипломат, който ще се изправи на изборите срещу стремящия се към трети мандат президент Николас Мадуро, приемник на Чавес.

Дискретният дипломат досега е работил предимно в сянка. Той се съгласява да бъде "временен" кандидат на опозиционната коалиция, като се надява да бъде заменен.

Продемократичните сили не могат да регистрират за участие нито Мария Корина Мачадо, победителката в първичните избори на опозицията, нито Корина Йорис, заместничката ѝ. В резултат опозицията реши в петък да "одобри единодушно" кандидатурата на Гонсалес Урутия.

"Това е моят принос към демократичната кауза. Правя го със сдържаност. Това е моят принос към единството, към борбата за демократичен преход", подчертава той. "Нямам никакви лични амбиции".

Несвикнал със светлината на прожекторите, новият кандидат все пак приема ролята с ентусиазъм: "Не се страхувах да приема. Имах своите резерви заради огромната отговорност, която е свързана с това. Намираме се във време, когато този режим (ни) смята не за противници, а за врагове. Когато се обърнаха към мен, казах, че (ако получа) единодушната подкрепа на всички политически сили, ще приема. И това се случи".

"Никога не бих си представил, че ще се озова пред камерите, но това е второстепенно спрямо предизвикателството, което ни очаква. Венецуела трябва да остави настрана вътрешните борби, конфронтацията. Всички ние трябва да се борим за възстановяването и прехода на Венецуела. Това е основното", подчертава той.

Дипломат, който никога не се е кандидатирал за каквато и да е изборна длъжност, Гонсалес Урутия сега ще води кампания след Мария Корина Мачадо, за която казва, че тя остава "лидер на опозицията", въпреки че сега кандидатът е той.

"Правителството е много непопулярно. Дойде време за демократична опозиция", твърди опозиционният кандидат, но подчертава, че ситуацията е сложна. "Трябва да подходим спокойно, хладнокръвно, с голям капацитет за диалог".

Въпреки това той заяви, че "се надява", че настоящите лидери "ще трябва да признаят, че има нова политическа реалност" и ще се откажат от властта.

#непознатият #широката #общественост #едмундо #гонсалес #урутия #посланик #почти #неволно #кандидатира

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете