Владимир Путин беше посрещнат с помпозна церемония и обещания за подкрепа в Северна Корея

Владимир Путин беше посрещнат с помпозна церемония и обещания за подкрепа в Северна Корея

19 юни 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Владимир Путин беше посрещнат с помпозна церемония и обещания за подкрепа в Северна Корея

Руският президент Владимир Путин беше посрещнат днес в Пхенян от ликуващо множество и с пищни церемонии в негова чест, а севернокорейският лидер Ким Чен-ун изрази "пълна подкрепа" за войната на Русия в Украйна и обеща засилване на стратегическите връзки с Москва, предаде Ройтерс.

Почетна гвардия, включваща войници на коне и голям брой цивилни, се събраха на пл. "Ким Ир-сен" край река Тедон, се вижда на кадри, излъчени от руски медии. Деца държаха балони, а на фасадата на основната сграда на площада бяха окачени портрети на двамата лидери и националните флагове на Русия и КНДР.

След това Ким и Путин се отправиха към двореца "Къмсусан" за среща на върха.

"Високо ценим последователната и твърда подкрепа за руската политика, в това число по украинското направление", каза в началото на разговора Путин, цитиран от РИА "Новости". Той добави, че Москва се бори срещу десетилетната "хегемонистична и империалистическа политика" на САЩ и съюзниците им.

Ким каза, че отношенията Северна Корея-Русия процъфтяват. "Сега ситуацията в света се усложнява и се променя бързо. При това положение ние възнамеряваме да укрепим още повече стратегическата комуникация с Русия, с руското ръководство", каза Ким. Северна Корея "изразява пълна подкрепа и солидарност с руското правителство, армия и народ, що се отнася до специалната военна операция в Украйна за защита на суверенитета, интересите в сферата на сигурността и териториалната цялост" на Русия, каза той.

Русия използва затоплянето на връзките си със Северна Корея, за да подразни Вашингтон, докато Северна Корея, на която са наложени тежки санкции, получи политическа подкрепа и обещания от Москва за икономическа помощ и търговия, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати и техните съюзници казват, че се опасяват, че Русия може да помогне за ракетната и ядрената програма на Северна Корея, забранени с резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Те обвиняват Пхенян, че предоставя балистични ракети и артилерийски снаряди, които Русия използва във войната си в Украйна.

Москва и Пхенян отричат да е имало трансфер на оръжия.

Путин пристигна на летището в Пхенян по-рано днес, където двамата лидери се ръкуваха, прегърнаха и разговаряха пред самолета на руския президент. След това се качиха на лимузината "Аурус" на Путин, произведена в Русия, и се отправиха към резиденцията в столицата, където биват настанявани високопоставени гости, съобщи Корейската централна телеграфна агенция КЦТА.

Вероятно заради ранния час посрещането беше сравнително скромно. Ким посрещна руския лидер на червен килим, но без грандиозната церемония, която КНДР организира за китайския президент Си Цзинпин при посещението му през 2019 г.

На публикувани от корейската държавна агенция снимки се вижда как улиците на Пхенян са окичени с портрети на Путин, а фасадата на недовършения и празен 101-етажен хотел "Рюгьон" с форма на пирамида, е ярко осветена с гигантско послание "Добре дошъл, Путин".

Днешната програма включва галаконцерт, държавен прием, подписване на документи и изявление пред медиите, съобщи Юрий Ушаков, външнополитическият съветник на Путин, цитиран от Интерфакс. Путин и Ким подписаха споразумение за всеобхватно стратегическо сътрудничество между двете страни.

Това е първото посещение на руския лидер в КНДР за последните 24 години.

#руският #президент #владимир #путин #посрещнат #днес #пхенян #ликуващо #множество #пищни

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете