Вицепрезидентът Йотова отправи послание да продължим да черпим сили от българското и славянското културно наследство

Вицепрезидентът Йотова отправи послание да продължим да черпим сили от българското и славянското културно наследство

27 юни 2024 г. · 10 мин. четене · Споделяне във Facebook


Вицепрезидентът Йотова отправи послание да продължим да черпим сили от българското и славянското културно наследство

Послание да продължаваме да изследваме богатото българско и славянско културно наследство, от мъдростта му да черпим сили, които днес, в 21-ви век, са ни толкова необходими отправи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Събитието бе открито тази сутрин от президента Румен Радев в Националния дворец на културата (НДК) в София. Двудневната конференцията е по инициатива на вицепрезидента и след София ще продължи в Пловдив. 

Илияна Йотова благодари на всички участници в днешното събитие. Тя посочи, че буквата „Б" е символ на форума. „Б“ като „бащина земя", като „Бог", като „благословия", като „благодаря" и като България, отбеляза Йотова. Красивото изписване на нашата буква, която се превърна в емблема на форума, дължим автора на българския герб - проф. Гогов, заяви също тя. И подчерта, че това не е само буква, а разкрива нашата мисия – да пазим кирилицата, да разпространяваме словото, което възпява Константин Преславски. 

В речта си Йотова отбеляза, че българската средновековна култура е сред 70-те цивилизации в историята на човечеството, играли отговорна посредническа роля заради мисията им на свързващо звено между Изтока и Запада. 

Тази години, 11 столетия след Златния век на цар Симеон и 1160 години от покръстването на българите, пак сме тук, ние, съмишлениците в тази зала, съюзниците на България, представители на научни и университетски среди и много хора, които днес дойдоха, защото съзнават значението на тази култура, обърна се Йотова към присъстващите в залата и им благодари с уверението, че винаги могат да разчитат на подкрепата на цялата президентска институция. Вицепрезидентът посочи, че днешният форум представя най-новите търсения на българската и славянската култура и история. Ще се опитаме да направим прочит на миналото, на мястото на езика и идентичността в глобализацията, без да ги противопоставяме, коментира също Йотова.

Смятам, че този форум е част от онази кампания срещу унифицирането, срещу тенденцията в глобалния свят да забравяме корените си и своята идентичност, подчерта вицепрезидентът. В никакъв случай не желая обаче да забиваме в другата посока на фалшиво патриотарство и кресливи лозунги, които нямат нищо общо с науката и са повече вредни отколкото добри, добави тя. Йотова подчерта, че днес си заслужава да се върнем към философията на Кирило-Методиевото дело – за необходимостта от словото като начало, като път към миропознанието чрез нова култура, различна от гръцко-римската парадигма. Според нея тази философия не е загубила своята актуалност. Тя посочи, че форумът има и друга задача - за борбата с културния национализъм. По думите й тази политика води до криворазбран прочит на безспорното дело на братята Кирил и Методий. Заради паметта на светите братя трябва да върнем разговора към историята, науката и фактите, каза Йотова. И подчерта, че науката и изследванията за създаването на фиктивна история, „което неминуемо води до политически и двустранни или междустранни конфликти“. „Впрочем, за тази аудитория мога да посоча, че последните няколко дни в изявленията на някои политически правителствени лидери на страни, съседни от нас, за съжаление, точно това можем да видим“, коментира вицепрезидентът.

Кирилицата е най-дълбокият печат на колективната ни идентичност, подчерта в словото си Йотова, цитирайки думи на проф. Валери Стефанов. Тя спомена и мнението на писателя Владимир Зарев, че езикът е нашата родина. По думите на Йотова днес по-чести си служим с думите, без да се проявява уважение към техния смисъл. Отношението към езика, книжовността и духовността е от изключително важно значение, счита тя. Езикът е нашият шифър към културното наследство, подчерта още вицепрезидентът.

В изказването си вицепрезидентът се обърна индиректно към новия български парламент, като изрази надежда в него да има грамотни хора, които да съзнават значимостта на тематиката и проблематиката, на които е посветен форумът.  

Йотова спомена и приоритета за създаването на български национален културен институт. В изказването си тя подчерта успеха на съботни-неделните училища зад граница. Йотова благодари и на Министерството на образованието и науката за съвместната работа. Тя изказа благодарности за осъществяване на събитието и на екипа си и на медийните партньори, сред които и на Българската телеграфна агенция (БТА). Йотова каза, че подкрепя съвместната инициатива на БТА, БНР и БНТ „14 века България в Европа“. 

Днешната конференция се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката и е продължение на проведения през 2022 г. международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“. В края на изказването си Йотова изрази надежда, че конференцията ще се превърне в ежегодно събитие.

#послание #продължаваме #изследваме #богатото #българско #славянско #културно #наследство #мъдростта #черпим

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете