Вицепрезидентът Илияна Йотова откри "Празник на българското кино в Рим"

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри "Празник на българското кино в Рим"

23 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Вицепрезидентът Илияна Йотова откри "Празник на българското кино в Рим"

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Рим 17-ото издание на "Празник на българското кино в Рим", съобщиха от прессекретариата на президентската институция. 

Фестивалът се организира от Българския културен институт в Рим с подкрепата на българското посолство, на българското Министерство на културата и на Националния филмов център. "Човек съществува единствено в това, което прави. Тези думи на великия Федерико Фелини показват природата на твореца - да предизвика, да се бунтува, с талант и майсторство да предава на другите всичко, което носи творческата му душа", обърна се вицепрезидентът към присъстващите. Тя специално благодари на създателката на филмовия фестивал Жана Яковлева за енергията и амбицията да показва българския талант и да дава кураж и самочувствие на българските творци. "След години на затишие българското кино преживява своя Ренесанс, става все по-интересно и завладяващо", изтъкна Илияна Йотова. Тя обрисува многоцветната палитра от представяните филми, които засягат специфични български проблеми, но поставят и големи човешки теми. "От грозното и смешното до красивото и сериозното, от вечните човешки ценности като любов и доброта, през конфликти и омраза до вечния стремеж за щастие и ценността на живота", посочи вицепрезидентът. "Най-важното - да искаш да познаваш необятната човешка душа и този, който е до теб, да искаш да го разбираш и заедно да вървите напред",  подчерта Йотова.

Домакин на събитието, което продължава до 23 юни, отново е престижният "Дом на киното" във Вила Боргезе. Програмата включва "Диада", режисьор Яна Титова; "Уроците на Блага", режисьор Стефан Командарев; "Майка", режисьор Зорница София; документалната поредица с режисьор Георги Тошев "НепознатиТЕ" - "Христо завинаги" и "Чапа срещу Фелини"; "Ваймар експрес", режисьор Милена Фучеджиева.  По-рано вицепрезидентът посети Българския културен институт в Рим, който се намира в къщата на големия оперен бас Борис Христов. Жана Яковлева, дългогодишен директор на института и понастоящем част от екипа му, подкрепи идеята на Илияна Йотова за създаването на Български национален културен институт по примера на "Гьоте институт", "Сервантес" и други. Нашата страна е единствената в Европейския съюз, която няма такава институция, посочват от прессекретариата на президентската институция.

/АКМ  

#вицепрезидентът #илияна #йотова #откри #рим #17ото #издание #празник #българското #кино

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете