Въздушна тревога прекъсна втория панел на 19-ата Световна среща на българските медии в гр. Болград

Въздушна тревога прекъсна втория панел на 19-ата Световна среща на българските медии в гр. Болград

20 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Въздушна тревога прекъсна втория панел на 19-ата Световна среща на българските медии в гр. Болград

Въздушна тревога, обявена в Одеска област в 13:50 часа, прекъсна работата на втория панел "Знанието на род и език в българските медии", който се провежда в рамките на 19-ата Световна среща на българските медии. Събитието тече в актовата зала на Болградската гимназия "Г. С. Раковски". 

Българската делегация, както и присъстващите представители на градската управа, представители на българската общност и гимназисти са в безопасност, отидоха укритието на гимназията.

Както се съобщава в местните канали на приложението "Телеграм", причината е заплаха от атака с ракети "Кинжал". Ръководството на Одеска област се обръща към всички да укрият в бомбоубежища до отбой от тревогата.

След кратката въздушна тревога дискусията продължи.

На 19 юни в Одеса беше открита 19-ата Световна среща на българските медии, която е организирана от БТА. Днес събитието продължи хибридно на място в Болград и Измаил и в електронна среда като знак за подкрепа на българската общност в Одеска област.

В българската делегация участват генералният директор на БТА Кирил Вълчев, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, председателят на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева, както и представители на български медии и българоезични медии от различни държави по света.

Българите в областта са над 150 000 души и са трета по численост общност според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

БТА организира Деветнадесетата световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 г. със съдействието на „Аурубис България“, А1, „Главболгарстрой Холдинг“ АД,  Евроинс Иншурънс Груп, Пощенска банка, СОФ Кънект - операторът на летище София, Национален дарителски фонд „13 века България“.

 

 

#въздушна #тревога #обявена #одеска #област #1350 #часа #прекъсна #работата #втория

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете