Вашингтон обмисля дали да разреши на Киев да обстрелва цели в Русия с американски оръжия, пишат западни издания

Вашингтон обмисля дали да разреши на Киев да обстрелва цели в Русия с американски оръжия, пишат западни издания

23 май 2024 г. · 10 мин. четене · Споделяне във Facebook


Вашингтон обмисля дали да разреши на Киев да обстрелва цели в Русия с американски оръжия, пишат западни издания

След първите американски доставки на модерни оръжия за Украйна президентът Джо Байдън никога не е отстъпвал от една забрана - президентът на Украйна Володимир Зеленски трябваше да се съгласи никога тези оръжия да не бъдат използвани срещу цели на руска територия, защото това би влязло в противоречие с обещанието на Байдън да избегне Трета световна война.

Сега в администрацията на САЩ се води оживен дебат за смекчаване на забраната Украйна да използва американски оръжия за обстрелване на цели на руска територия, за да се позволи на украинците да удрят ракетни и артилерийски позиции точно отвъд границата в Русия. Според Зеленски именно тези позиции са дали на Москва възможността да постигне скорошни териториални придобивки, съобщи "Ню Йорк таймс".

Предложение в тази насока на държавния секретар Антъни Блинкън след отрезвяващо посещение в Киев миналата седмица, все още е в начален стадий и не е ясно колко от колегите му от вътрешния кръг на Байдън го подкрепят. То все още не е официално представено на президента, който традиционно е най-предпазлив, твърдят официални лица.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър отказа да коментира вътрешните дискусии на политиката за Украйна, включително доклада на Блинкън след завръщането му от Киев.

Но служителите, участвали в обсъжданията, заявиха, че позицията на Блинкън се е променила, защото руснаците са отворили нов фронт във войната с опустошителни резултати. Силите на Москва са разположили оръжия точно отвъд границата със Североизточна Украйна и са ги насочили към Харков - знаейки, че украинците ще могат да използват само неамерикански оръжия да ги обстрелват, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Попитан от репортери, Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите на САЩ, каза : „Мисля, че те трябва да позволят на Украйна да води войната по начина, по който сметне за добре. Те трябва да могат да отвърнат на удара. И мисля, че опитите ни да управляваме усилията там не са добра политика за нас“, съобщи "Гардиън".

Въпросът дали и как Киев може да използва западни оръжия не е чисто военностратегически, отбелязва "Шпигел". Русия се чувства застрашена от подкрепата, която държавите от НАТО оказват на Украйна. В миналото Владимир Путин неведнъж е заплашвал с ответни удари или дори е повдигал въпроса за възможността за използване на ядрено оръжие. Експертите смятат, че това е преди всичко обикновена заплаха, но Западът не иска да провокира инцидент. По подобна причина от началото на войната Западът отказва да установи зона, забранена за полети, въпреки исканията на Киев - изтребителите на НАТО не трябва да свалят руски самолети.

Промяната в курса може да повлияе и на по-нататъшното обучение на украинските войници. Досега те са обучавани да боравят със западни оръжия на полигон в Германия. Сега САЩ също обмислят изпращането на собствен военен персонал в Украйна за целите на обучението, а Байдън беше забранил това преди.

"Индипендънт" обръща внимание на друга проява, свързана с войната в Украйна – започналите по нареждане на Владимир Путин от Русия военни учения за симулиране на изстрелване на тактически ядрени оръжия. "Вашингтон таймс" цитира изявление на руското министерство на отбраната, според което първият етап от ученията предвижда "практическо обучение в подготовката и използването на нестратегически ядрени оръжия“, включително ракети "Кинжал" и "Искандер", способни да носят ядрена енергия.

Украйна и нейните западни съюзници твърдят, пише "Индипендънт", че Путин многократно е отхвърлял заплахата от ядрена война в Европа, откакто нахлу в Украйна през 2022 г. Кремъл твърди, че отговаря на заплахи за сигурността срещу Русия, като например отказа на Еманюел Макрон да изключи разполагането на френски войници в Украйна.

Ученията ще включват окупирана украинска територия, както и Беларус.

Вестникът обръща внимание и на изявление на украинския президент Володимир Зеленски, който каза, че западните съюзници вземат решения относно военната помощ за страната му  с "една година закъснение“, докато войските на неговата нация са изправени пред атаките на руски сили в североизточния регион на Харков.

Президентът на Украйна направи тази оценка в момент, когато започва да пристига нова подкрепа от САЩ, след като пакет от 61 милиарда долара помощи най-накрая беше подписан от президента Джо Байдън през април след месеци на забавяне в Конгреса на САЩ, пише "Индипендънт".

Зеленски нарече доставката на военна помощ, по-специално на средства за противовъздушна отбрана като системите "Пейтриът", на които Украйна разчита в голяма степен, за да се пребори с инвазията на Русия , като "една голяма крачка напред, но преди това две крачки назад“.

#първите #американски #доставки #модерни #оръжия #украйна #президентът #джо #байдън #никога

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете