В знаково решение аржентинска съдийка призна насилието, търпяно години наред от 20 монахини

В знаково решение аржентинска съдийка призна насилието, търпяно години наред от 20 монахини

6 април 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


В знаково решение аржентинска съдийка призна насилието, търпяно години наред от 20 монахини

Аржентинска съдийка постанови, че 20 монахини са търпели малтретиране повече от две десетилетия от страна на високопоставени духовници в консервативните северни райони на страната и нареди на подсъдимите по делото архиепископ и църковни служители да преминат обучение срещу дискриминация по полов признак, предаде Асошиейтед прес.

Съдебното решение в родината на папа Франциск хвърли светлина върху дългогодишното насилие над монахини от католически свещеници и епископи, отлелязва АП.

Въпреки че отдавна са останали в сянка заради други църковни скандали, на подобни злоупотреби в религиозния живот все повече се дава гласност и биват осъждани благодарение на това, че монахините се чувстват окуражени от движението #MeToo (#АзСъщо), което има продължение и в църквата като #NunsToo (#ИМонахиниСъщо).

„Заключавам и заявявам, че монахините са претърпели актове на насилие, основано на пола, религиозно, физически, психологически и икономически в продължение на повече от 20 години“, каза съдия Каролина Касерес в Салта, северозападна Аржентина.

Тя също така нареди текстът на съдебния акт да бъде предаден на папа Франциск.

Четиримата обвинени духовници отрекоха да са извършвали насилие. Адвокатът на архиепископа Едуардо Романи отхвърли решението, обявено вчера, като неоснователно и кааз, че ще обжалва. Въпреки това, каза адвокатът, архиепископът ще се съобрази със заповедта да получи психологическо лечение и антидискриминационно обучение чрез местна неправителствена организация, „независимо дали е съгласен или не с основанието им“.

Адвокатът на монахините приветства присъдата като безпрецедентна в Аржентина, която признава тежкото положение на ищците и по-дълбокия проблем с дискриминацията, основана на пола.

„Това разбива „статуквото“, защото е насочено към човек с голяма власт“, каза адвокат Хосе Виола.

През последните години се появиха няколко известни случая, включващи монахини, мирянки или посветени на църквата жени, претърпели духовно, психологическо, физическо или сексуално насилие от страна на някога високопоставени свещеници.

Но на жалбите до голяма степен не е било обръщано внимание във Ватикана и в изцяло мъжката йерархия на местно църковно ниво в Аржентина. Това очевидно е накарало монахините в Салта да потърсят защита в светската съдебна система. 

Подобна динамика се появи, когато скандалът сексуалния тормоз на непълнолетни от страна на духовници за първи път избухна преди десетилетия и жертвите се обърнаха към съдилищата поради бездействието на църковните власти.

20-те монахини от усамотения орден на босоногите кармелитки в манастира Сан Бернардо – посветени на уединението, тишината и всекидневната съзерцателна молитва – през 2022 г. заявиха публично какво им се е случвало и предизвикаха шок в консервативна Салта.

В жалбите им са изброени различни видове тормоз, включително словесни обиди, заплахи, унижение и физическо – макар и не сексуално – посегателство.

Монахините описват как архиепископ Марио Карнельо ги е стискал, удрял им е шамари, хващал ги е и ги е разтърсвал силно. В един от случаите Каргнельо стиснал устните на монахиня, за да я накара да млъкне, а при друг се нахвърлил върху монахиня, приковавайки я на земята. Монахините също така обвиниха архиепископа, че е вземал пари от тях и не ги е връщал.

Съдия Касерес описа случаите като част от модел на „физическо и психологическо насилие, основано на пола“, породено от строгата йерархия на църквата и културата на мълчание.

#аржентинска #съдийка #постанови #монахини #търпели #малтретиране #десетилетия #страна #високопоставени #духовници

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете