В Световния ден на околната среда – 5 юни организират кино и размяна на вещи в Габрово

В Световния ден на околната среда – 5 юни организират кино и размяна на вещи в Габрово

5 юни 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


В Световния ден на околната среда – 5 юни организират кино и размяна на вещи в Габрово

По случай Световния ден на околната среда Младежки център Габрово организира прожекция на документалния филм „Истинската цена“ и приятелска размяна на вещи. Това съобщават от Младежки център – Габрово.

Събитието ще се състои в Център „Кристо и Жан-Клод“  и има за цел да обърне внимание на поведението ни като потребители – количеството дрехи, които използваме и влиянието върху околната среда, което има производството им, посочват организаторите.

Филмът е заснет в страни по целия свят, от най-бляскавите подиуми до най-мрачните квартали, в него има интервюта с едни от най-влиятелните личности в света на модата и с хората, които получават минимално заплащане за производството им. Лентата е на международно признатия режисьор Андрю Морган и дръпва завесата за невидимата част от нашия свят, призовава ни да се замислим за истинската цена на консуматорското ни поведение, информират от Младежки център – Габрово.

След прожекцията ще се проведе дискусия, в която ще обсъдим видяното във филма през собствения си гардероб и потребителско поведение. В дискусията ще се включат и представители на Регионално депо за неопасни отпадъци в гр. Габрово и Дирекция „Устойчиво развитие“ към Община Габрово. Събитието ще завърши с приятелска размяна на вещи. Всеки участник може да донесе дрехи или предмети, който са в добро състояние, но са му омръзнали и би искал да размени. Условието е да вземе поне колкото е донесъл, а също така и да си вземе обратно нещата, които не са намерили нов собственик, информират организаторите. 

Чрез размяната искаме да поставим началото на редица подобни събития, водещи до по-устойчиво потребление на дрехи и стоки, да ограничим разхищението на ресурси и да помогнем поне малко на околната среда. И, разбира се, да се замислим. Вярваме, че филмът ще обърне вниманието ни към много теми, посочват в заключение от Младежки център – Габрово. 

Младежки център – Габрово е притегателно място за младежи на възраст между 15 и 29 години, ученици, застрашени от отпадане или отпаднали от образователната система, младежи в риск, живеещи в малки и отдалечени населени места или в икономически по-слабо развити райони. С тях работят младежки работници и образователни медиатори, обучени в съответствие с националните стандарти за младежка работа. Предстои и създаването на нов младежки център, който ще стане място за срещи с други служители на младежки центрове, родители, учители, представители на общността. Всички заедно ще направят така, че младите хора да припознаят Младежки център – Габрово като тяхното място за развитие и подкрепа. 

#случай #световния #ден #околната #среда #младежки #център #габрово #организира #прожекция

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете