В Стара Загора се открива днес традиционната изложба с творби на 24 местни автори

В Стара Загора се открива днес традиционната изложба с творби на 24 местни автори

6 юли 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


В Стара Загора се открива днес традиционната изложба с творби на 24 местни автори

Днес в Стара Загора ще бъде открито деветото издание на традиционната изложба „Рисунка и малка пластика“ 2024, организирано от Съюза на българските художници (СБХ)-клон Стара Загора. Това съобщи за БТА д-р Милен Алагенски, председател на СБХ - Стара Загора. Експозицията включва 60 произведения на 24 старозагорски автори.

„Сякаш за тези години основният проблем, който поставя изложбата, е търсенето на границата между живописта и рисунката, между скулптурата и малката пластика. И ако в близкото минало тези категории са ясно диференцирани, то в съвремието ни тези граници се размиват. Именно затова и настоящата изложба може да се обедини под заглавието „Живописни измерения на рисунката“, каза Алагенски. Според него въпреки „залитането“ в областта на живописта на част от творбите, това не бива да бъде мислено непременно като слабост на изданието. "Напротив, всяко едно визуално размишление по посока на проблема обуславя необходимо общо поле в което се разисква въпроса за границите. По този начин независимо в каква степен всяка една творба засяга този въпрос, тя се асоциира с въпроса заради общото поле в което е позиционирана", отбелязва още Алагенски.

Форумът, превърнал се в традиция за групата на художниците в града, води своето начало от идея на доц. Злати Златев и за първи път се провежда през 2016 година.

Експозицията може да бъде разгледана до 27 юли. 

#днес #стара #загора #открито #деветото #издание #традиционната #изложба #рисунка #малка

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете