В Сингапур японец беше осъден на затвор и бой с пръчка за изнасилване

В Сингапур японец беше осъден на затвор и бой с пръчка за изнасилване

4 юли 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


В Сингапур японец беше осъден на затвор и бой с пръчка за изнасилване

Сингапурски съд осъди японец на 17 и половина години затвор и 20 удара с тояга за "брутално и жестоко" изнасилване на студентка през 2019 г., предаде Би Би Си.

Трийсет и осем годишният фризьор Икко Кита ще бъде първият японски гражданин, който ще бъде наказан с удари с пръчка в града държава, съобщиха от японското посолство в Сингапур за Би Би Си.

Биенето с пръчка е спорна, но широко използвана форма на телесно наказание в Сингапур, която е задължителна за престъпления като вандализъм, грабеж и трафик на наркотици. 

Според съдебните документи Кита се е запознал с жената в "Кларк Кий", популярен квартал за нощен живот, през декември 2019 г. Жената, която тогава е била на 20 години, не е познавала Кита преди това. Тя била в нетрезво състояние, когато той я отвел в апартамента си и я изнасилил. Той заснел акта на мобилния си телефон и по-късно го изпратил на свой приятел.

След това жертвата успяла да напусне апартамента и по-късно същия ден съобщила за изнасилването в полицията. Кита е арестуван още същия ден и оттогава е в полицейския арест.

Полицията откри два видеоклипа с изнасилването в мобилния му телефон.

Съдията нарече деянието "брутално и жестоко", като добави, че жертвата е била "уязвима, явно пияна и неспособна да се грижи за себе си". Магистратът отхвърли аргумента на защитата, че жертвата уж е дала първоначална индикация за съгласие за секс.

Произнасянето на присъдата предизвика широк отзвук в Япония, а също и в социалните мрежи.

От наказанието удари с пръчка могат да останат трайни белези, посочва Би Би Си.

Според правозащитната организация Transformative Justice Collective пръчката, с която се изпълнява наказанието, е с дължина около 1,5 м и диаметър не повече от 1,27 см.

Практиката привлече международно внимание през 1994 г., когато 19-годишният американски гражданин Майкъл Фей получи шест удара с пръчка за вандализъм въпреки призива на тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън за отмяна на наказанието, припомня Би Би Си.

#сингапурски #съд #осъди #японец #половина #години #затвор #удара #тояга #брутално

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете