В руската Курганска област се наблюдава рязко покачване на нивото на водата

В руската Курганска област се наблюдава рязко покачване на нивото на водата

12 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


В руската Курганска област се наблюдава рязко покачване на нивото на водата

Село Каминское в руската Курганска област бе евакуирано тази сутрин, след като нивото на водата там се покачи с 1,4 м през изминалата нощ, съобщи областният управител Вадим Шумков, цитиран от Ройтерс.

Каминское е разположено по поречието на река Тобол, която преминава и през областния център Курган - град с 300 хиляди души население. Шумков заяви, че има опасност придошлите води да достигнат Курган през следващите дни.

В комуникационното приложение "Телеграм" Шумков изрази надежда, че земята ще поеме възможно най-много вода по пътя си, и съобщи, че властите са предприели укрепителни дейности на язовира в град Курган.

В град Оренбург, административен център на Оренбургска област, разположен по поречието на река Урал, през тази нощ стотици къщи бях наводнени, съобщи новинарската агенция РИА Новости, като се позова на заместник-кмета Алексей Кудинов. Той заяви, че се очаква потопът да достигне своя пик днес и да започне постепенно да преминава през следващите два дни.

Почти 12 000 жилища са засегнати от наводнението в региона на руско-казахстанската граница.

Властите в сибирския регион Тюмен също съобщават за наводнения. Пикът на наводненията там се очаква след няколко дни, отбелязва ДПА.

Необичайно тежките пролетни наводнения са предизвикани от топенето на големи маси сняг, съчетано с проливни валежи. Ледените късове често се заклещват по реките и създават прегради за течащата вода. Освен това през изминалите дни се скъсаха няколко язовирни стени по поречието на река Урал, в близост до град Орск.

Властите в Казахстан също съобщиха за наводнени къщи - десетки хиляди души са евакуирани.

#село #каминское #руската #курганска #област #евакуирано #тази #сутрин #нивото #водата

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете