В Одрин завърши учебната година на учениците и учителите от българското неделно училище в града

В Одрин завърши учебната година на учениците и учителите от българското неделно училище в града

16 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


В Одрин завърши учебната година на учениците и учителите от българското неделно училище в града

Вълнуващо тържество събра десетки ученици, преподаватели и гости в българското неделно училище ”Отец Александър Чъкърък“ в град Одрин.

В двора на училището, което се помещава в българската църква “Свети Георги” в град Одрин, вчера се състоя тържество по случай завършването на учебната 2023-2024 година.

Да споделят вълнението и радостта на възпитаниците на училището и на учителския колектив от успешното приключване на учебната година бяха дошли учители, много родители, близки.

Сред гостите бе генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров, дипломати от генералното консулство, с чиято подкрепа е създадено училището, както и представители на тракийските дружества от Хасково и Харманли. 

Ръководителката на училището г-жа Бахтишен Мутлу топло приветства гостите и благодари на учителския екип: Нели Костадинова, Борислава Иванова, Руджинан Ергюн и Христо Христов.

След това се премина към най-вълнуващата част - връчването на свидетелствата.

Българският генерален консул Борислав Димитров връчи на завършилите успешно годината около 50 ученици удостоверения за преминаване в по-горен клас, както и подаръци - химикалки и тетрадки на всяко дете.

От името на тракийското дружество "Георги Сапунаров" в Хасково и "Бойко Чавдаров" в гр. Харманли бяха връчени раници и торбички с лакомства.

Ръководителката Бахтишен Мутлу разказа пред БТА, че училището е открито през 2017 г. То е вписано в списъка на българските неделни училища зад граница на Министерството на образованието на България. Започнали в началото с няколко ученици, сега около 60 деца присъствено и дистанционно /онлайн/ успешно усвояват българско четмо и писмо, история, култура, традиции на България.

“През учебната 2023-2024 г. всички наши ученици  и учителският колектив положиха много труд и старание както за усвояване на учебния материал, така и в провеждането на извънкласните мероприятия. Гордеем се с успехите на нашите ученици, които вчера получиха удостоверенията си на специално тържество и преминаха в по-горен клас. Изключително сме благодарни на българското генерално консулство и лично на генералния консул Борислав Димитров за подкрепата, която ни оказват; на председателя Кирил Сарджев на тракийското дружество ”Георги Сапунаров“ в Хасково и на Маргарит Петров, председател на тракийското дружество ”Бойко Чавдаров“ в Харманли”, каза тя.

#вълнуващо #тържество #събра #десетки #ученици #преподаватели #гости #българското #неделно #училище

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете