В лясковското село Мерданя за дванадесети път организират фестивал "Хайдушка песен"

В лясковското село Мерданя за дванадесети път организират фестивал "Хайдушка песен"

10 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


В лясковското село Мерданя за дванадесети път организират фестивал "Хайдушка песен"

В лясковското село Мерданя за дванадесети път ще се проведе фестивалът "Хайдушка песен", съобщиха от местното читалище "Развитие 1902".

Той ще започне на площад "Свобода" на 15 юни и ще предложи фолклорна програма, в която ще вземат участие много певчески групи и танцови състави. Специални гости на събитието ще бъдат народната певица Владислава, трио "Родопски каба-гайди“, Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Търновче", Танцова формация „Боляри“, Вокална формация "Оренда" с художествен ръководител Аделина Колева и представители на Националното училище по фолклорни изкуства "Филип Кутев". 

За първи път на фестивала ще има и кулинарно шоу на шеф Радичев, който ще приготви хайдушка гъбена чорба с ароматни билки в 230-литров казан, пред очите на всички гости и участници, разкриха от читалището. В непосредствена близост до мястото на фестивала ще бъде изграден фотокът във възрожденски стил, в който всеки желаещ ще може да си направи безплатни снимки, а алея на творческите занаяти ще показва предмети, изработени от майстори-занаятчии, добавиха те.

Фестивалът "Хайдушка песен" се организира от Кметство Мерданя и местното Народно читалище "Развитие 1902", с подкрепата на Община Лясковец и нестопанската организация "Заедно за Мерданя". Той е създаден през 2011 година с идеята да се прославя героизмът на българските борци за свобода, възпят в народните песни, като постепенно от общински прераства в национален. Традиционното за селото събитие се основава върху важни исторически моменти и факти, доказващи че хайдушко движение в Мерданя е съществувало. Местните знаят легенда, предавана от поколение на поколение, която разказва за хайдутите Димитър Добрев и Върбан Гергев Пърнецов, действали по мерданските земи, посочват организаторите. Във фестивала „Хайдушка песен“ според регламента творците участват задължително с песни на хайдушка тематика, но през годините в него са представяни и стихове с героична, юнашка насоченост, както и въстановки, припомнят те.

#лясковското #село #мерданя #дванадесети #път #проведе #фестивалът #хайдушка #песен #съобщиха

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете