В Кърджали бе открита авторската изложба „Етнопалитра – лицата на балканския фолклор“

В Кърджали бе открита авторската изложба „Етнопалитра – лицата на балканския фолклор“

4 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


В Кърджали бе открита авторската изложба „Етнопалитра – лицата на балканския фолклор“

Авторската изложба „Етнопалитра – лицата на балканския фолклор“, показваща многообразието на традиционни балкански носии, бе представена в арт галерия „Кръг“ в Кърджали.

Тя е дело на журналиста и историк Георги Кулов и представя 36 портрета на мъже, жени и деца в носии от Международния фолклорен фестивал в Община Струмица, както и от различни фолклорни концерти, фестивали и надигравания в Кърджали, от тракийските събори в Кърджалийско. 

Експозицията е част от седемнадесетото издание на „Мултикултурният град’24“ и с нея се поставя началото на акцията „Журналисти и каузи“, в която Арт движение „Кръг“ ще представя журналисти от регионалните медии през техните каузи и оригинален опит.

„Снимките в експозицията са правени в период от 10 – 15 години, а може и повече. За изложбата са подбрани такива, които показват щастието на хората, когато се докосват до фолклора. Той се превръща в един генератор за спазване на традиции и на духовно възвисяване на хората“, каза за БТА Георги Кулов. И допълни, че влечението му да снима облечени в народни носии хора е от години.

„Първата снимка, която направих на жена в носия бе през далечната 1985 г. на една възрастна жена в празничната й носия, с която е била на сватбата си и с която чакаше сетния си час. Това ме впечатли много. Тогава бях служител на музея. След това започнах да снимам специално на фолклорни фестивали лицата на младите хора, които участват, защото те са одухотворени много от тези носии, от цветя, от шевици, от пъстрота“, каза още Кулов, според който пазенето на традициите показва уважение към историята и към хората от различните етноси в региона. Изложбата уважиха областният управител на Кърджали Никола Чанев, заместник-кметът Веселина Тихомирова, приятели на автора.

„Днес сме на втората изложба на Жоро Кулов, позволявам си така да го наричам, защото се познаваме добре, като си пожелавам да присъствам и на седемдесет и втората негова изложба. Нека да има все по-пъстри кадри, а в следващата си изложба да включи още от кърджалийския регион“, каза при откриването Чанев.

Заместник-кметът поздрави присъстващите от името на кмета и пожела това да не последната изложба на журналиста и историк. „Днес има какво да видим. Представени са няколко общини, но има какво още да бъде показано и ние ще го очакваме“, коментира още Тихомирова.

#авторската #изложба #етнопалитра #лицата #балканския #фолклор #показваща #многообразието #традиционни #балкански

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете