В Индия се произведе шестият и предпоследен етап от изборите за Лок Сабха

В Индия се произведе шестият и предпоследен етап от изборите за Лок Сабха

25 май 2024 г. · 13 мин. четене · Споделяне във Facebook


В Индия се произведе шестият и предпоследен етап от изборите за Лок Сабха

В Индия днес се произведе шестият и предпоследен етап от изборите за Лок Сабха (долната камара на индийския парламент) в 58 избирателни района в шест щата и в две съюзни територии, като при този вот ще бъдат излъчени всички седем депутати от столицата Делхи.

Днес също така се гласува за 14 места от щата Утар Прадеш, както и за всички 10 места, отредени за щата Хариана.

Ще бъдат определени и по осем народни представители от щатите Бихар и Западна Бенгалия, шест от щата Одиша, четири от щата Джаркханд и един от региона Джаму и Кашмир.

Правото си на глас можеха да упражнят над 11,13 милиона гласоподаватели, като 5,84 милиона от тях са мъже, 5,29 милиона - жени, а 5120 души са регистрирани като лица от трети пол.

Около 11,4 хил. служители на избирателната комисия обслужваха близо 1,14 хил. избирателни секции в цялата страна.

Високите температури не демотивираха жителите на Делхи да отидат до избирателните секции, а в града цари празнична атмосфера.

Повечето избирателни секции бяха разположени в училища.  Пред входовете им бяха поставени арки от балони, а в дворовете им имаше опънати шатри, украсени с орнаменти, които индийците обичайно поставят в домовете си по време на Дивали - най-значимия в празник в индуизма, сикхизма и джайнизма. Дивали символизира победа на светлината над тъмнината, доброто над злото и знанието над невежеството.

Впечатление правеше розовата украса на много от избирателните секции в индийската столица. По инициатива на избирателната комисия в някои секции из цялата страна работят само жени. Става въпрос за т. нар. "розови кабини", където гласа си могат да дадат всички граждани, имащи право да участват във вота. Кампанията обаче има за цел да покаже важната роля на жените в организирането и ръководенето на изборния процес.

Във всички избирателни секции в столицата, които БТА посети, имаше специални пана с послания, които окуражават гражданите да упражнят правото си на глас. Всеки желаещ можеше да си направи снимка, съпроводена от някое от въпросните послания, и да я сподели в социалните мрежи, за да накара повече от приятелите и близките си да отидат до избирателните секции.

"Ценете конституционното си право", пишеше на един плакат, под който бяха нарисувани ръце, стиснати в юмруци в цветовете на индийското знаме.

Във всяка от посетените от БТА избирателни секции имаше служители, които оказват помощ на хората с двигателни затруднения, служители на реда, учтиво предоставящи достъп на представители на медиите, както и членове на избирателната комисия, които се грижеха да няма затруднения при гласуването в мегаполиса с население от над 33 000 000 души.

Полицията в Делхи съобщи, че е разположила над 60 000 свои служители, за да осигури мирно, свободно и честно гласуване. Въпреки големия брой полицаи в индийската столица нямаше напрежение, нито усещане, че градът е поставен под блокада. Много млади семейни двойки отиваха до избирателните секции заедно с децата си.

"Трябва да се гласува, трябва да се гласува", каза възрастен мъж в инвалидна количка, който беше дошъл в една от избирателните секции в оживения южен квартал Калкаджи, докато на няколко метра от него усмихната двойка с малко момиченце си правеше снимка пред голям венец от цветя.

Една от горещите точки в града беше избирателната секция "Нирман Бхаван", където тази сутрин гласуваха лидерът на опозиционната партия "Индийски национален конгрес" (ИНК) Рахул Ганди и майка му Соня Ганди. Пред правителствената сграда, в която бе разположена секцията, се бяха струпали журналисти от редица медии. Двамата лидери на ИНК пристигнаха в сградата с охранителен кордон и след петнайсетина минути излязоха през портала на "Нирман Бхаван" с бронирания си джип, без да правят изявления пред медиите. 

По-късно през деня Рахул Ганди публикува снимка в социалната платформа "Екс", на която той и майка му са вдигнали показалците си, белязани с т. нар. "неизтриваемо мастило". Това е клеймо, което всеки избирател получава, за да се предотврати повторно гласуване и този метод се използва при избори в Индия от десетилетия насам.

"Вашият глас не само ще подобри живота ви, но и ще защити демокрацията и Конституцията. Майка ми и аз допринесохме за този велик празник на демокрацията, като гласувахме. Всички вие също излезте масово от домовете си и гласувайте за своите права и за бъдещето на семейството си", гласи посланието на Рахул Ганди към поста му в "Екс".

В Делхи се очертава интересна битка. Управляващата партия на премиера Нарендра Моди "Бхаратия Джаната" излиза на пряк двубой с оглавявания от ИНК опозиционен блок ИНДИЯ за всичките седем места, излъчвани от столицата. За първи път ИНК издига общи кандидати с "Аам Адми" (Партия на обикновения човек), която оглавява местната власт в териториалната област Делхи. "Аам Адми" се състезава на четири места, а ИНК е издигнал кандидати на останалите три места. 

Към 15:00 ч. местно време избирателната активност в Делхи възлизаше на 44,58 %, Утар Прадеш - 43.95 %, Хариана 46,26 %, Бихар - 45 %, Западен Бенгал - 70,19 %, Одиша - 48.44 %, Джаркханд - 54.34 %. Все още не са излезли данните за избирателната активност в региона Джаму и Кашмир.

Парламентарните избори в Индия - най-многолюдната държава в света, с население от повече от 1,4 милиарда души - започнаха на 19 април и ще завършат на 1 юни, тоест общата им продължителност е 44 дни, което ги прави най-продължителните в света. Право на глас имат близо 970 милиона души - над една десета от населението на Земята.

От 969-те милиона регистрирани избиратели - повече от населението на Европейския съюз и Съединените щати, взети заедно, 18 милиона имат право да гласуват за първи път. Около 197 милиона пък са под 30-годишна възраст. С организацията и охраната на електоралния процес са заети 15 милиона души.

Предвидено е резултатите да бъдат обявени на 4 юни - три дни след като приключи това "гигантско упражнение по демокрация", както го наричат политическите анализатори. На изборите ще бъде определен новият състав на 545-местната Лок Сабха. Хората на практика ще гласуват за 543 депутати, а останалите двама ще бъдат назначени от президента.

В Индия горната камара на парламента - 245-местната Раджа Сабха (Съвет на щатите), се избира от законодателните събрания на 28-те щата и осемте съюзни територии, като 12 от сенаторите се назначават от държавния глава.

#индия #днес #произведе #шестият #предпоследен #етап #изборите #лок #сабха #долната

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете