Учителите в Турция ще проведат в петък еднодневна стачка

Учителите в Турция ще проведат в петък еднодневна стачка

8 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Учителите в Турция ще проведат в петък еднодневна стачка

По призив на синдиката на турските учители Тюрк Егитим-Сен се свиква еднодневна протестна стачка на учителите и преподавателите, членуващи в синдиката, в петък,10 май, съобщи изданието Хаберлер.

Стачката е под мотото “Не на насилието, искаме да живеем спокойно”.

Според програмата стачкуващите учители няма да влизат на занятия в класовете през целия ден, а в петък ще направят изявление пред сградата на Министерството на образованието и Министерството на правосъдието в столицата Анкара.

Конкретен повод за стачката е случай в частна гимназия в Истанбул преди няколко дни. 16-годишен ученик от иракски произход застреля директора на гимназията Ибрахим Октуган заради това, че е бил изключен от училището. Тежко ранен, директорът почина от раните си, а ученикът Й.К. бе задържан от полицията.

Случаят предизвика силен отзвук и бурни протести, както в преподавателски среди, така и сред родителите и подрастващите.

Участниците в учителската стачка призоваха всички колеги през деня да бъдат облечени в черни дрехи и да носят траурни ленти на ревера или на косите в знак на протест.

Предвижда се участниците да направят публични изявления пред сградата на Министерството на образованието и Министерството на правосъдието, а в окръзите - пред сградите на държавните учреждения.

В публикуваното в медиите изявление на учителския синдикат Тюрк Егитим-Сен се посочва, че ”те са разтревожени за живота и сигурността си, както и на учениците".

В образователната система трябва да залегне принципът на безопасност и сигурност на преподавателите и на учениците. Стига, трябва да се сложи край на насилието“, пишат турски медии. Отправят се призиви турските власти да вземат много сериозни мерки срещу инцидентите с убийства и наранявания в училищата. 

В дирекцията по сигурността в Истанбул продължава разследването на убийството на директора. Задържаният Й.К. е признал, че преди 5 месеца е замислил да убие директора.

Разследващите съобщиха, че не е намерено оръжието, с което е стрелял ученикът. Подозира се, че в инцидента има и други замесени. 

 

#призив #синдиката #турските #учители #тюрк #егитимсен #свиква #еднодневна #протестна #стачка

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете