Ученици от Велико Търново превърнаха малка улица в главен герой във филм

Ученици от Велико Търново превърнаха малка улица в главен герой във филм

20 юни 2024 г. · 10 мин. четене · Споделяне във Facebook


Ученици от Велико Търново превърнаха малка улица в главен герой във филм

Ученици от Велико Търново превърнаха малка улица в главен герой във филма „Моето име е Стефан/Панарет/Иванка/Максим”.

Улицата, чието име е „Панарет Рашев“, е в старата част на Велико Търново и се сдоби с международна популярност благодарение на децата-режисьори от киноклуба към Средно училище „Емилиян Станев“, които представиха филма на Международния детски фестивал в Лисабон в началото на месец юни. В пресклуба на БТА във Велико Търново част от творческия екип, заедно с ръководителя на клуба Дияна Добрева, разказаха за снимачния процес и предизвикателствата в създаването на десетминутен късометражен документален филм.

Клубът е създаден преди три години, за този период са снимани два филма, представени на международни фестивали в Париж и сега в Лисабон, каза Дияна Добрева, която е преподавател по български език и литература и заместник-директор на училището.

Със своя последен филм възпитаниците на паралелките по изкуства и графичен дизайн участват в 29-то издание в световноизвестния Международен детски фестивал на програмата “Киното, 100 години младост”, заедно със свои връстници от 17 държави. Всички те са работили по темата „Другият“.

Целта на фестивала е да покаже културното многообразие по света, а най-интересни са дискусиите след всяка една прожекция, които изследват как проблемите на общността се интерпретират през погледа на младите хора и тяхното усещане за детайла, посочи Добрева. Фестивалът нямаше състезателен характер, той провокира и отключи чувствителността на децата, споделянето и обмяната на идеи, допълни тя.

Водейки се по темата за другия, тръгнахме да снимаме украинския художник Федир Александрович, който живее на същата улица и рисува в своя двор от настаняването си във Велико Търново през 2022 година, разказа единайсетокласничката Ида Тошева. Преди да го посетим, пристигайки на улицата, вратата на една съседна на неговата къща се отвори, и оттам излезе баба Роза, която в последствие се оказа нашият следващ персонаж, посочи Ида. Тя допълни, че възрастната жена е разказала на младите творци, как в дългия си живот е пътешествала много и е посетила почти всички музеи и галерии в Европа и света, срещайки се с много интересни хора.

Баба Роза, както свойски я наричат децата, им показва снимки от старите албуми, запечатали това минало. След двучасовия разговор с нея, решихме, че не конкретен човек, а улицата ще бъде главният ни герой, обясни Ида.

В допълнение на идеята се оказало, че малката уличка преплита още пресечки. Старото име на улицата е „Стефан Денчев“, като на места все още табелите с това име съществуват, същевременно през пространство от стотина метра се кръстосват пресечките „Иванка Ботева“ и „Максим Райкович“, което дава и името на филма.

В продължение на три месеца авторите снимат улицата при слънчево и дъждовно време, в ранните утрини и късните вечери.

Теодора Стефанова, която тази година е завършила 12-ти клас и възнамерява да учи иконопис във Великотърновския университет, разказа за творческия обмен с художника Федир Александрович, който е бил първоначалната причина за филма. Той е посъветвал младите художници да рисуват с интуиция, а не толкова с техника, защото по този начин творбите им ще бъдат по-въздействащи.

На различни адреси на същата улица младите творци са открили още три персонажа – Линда, шотландка, която от няколко години се е заселила там, както и възрастна семейна двойка, която е прекарала целия си живот на един адрес. В допълнение са и животните и птиците, обитаващи улицата.

Когато дойде времето за монтаж, се разделихме на няколко групи, обясни процесът на постпродукцията Теодора Тачева, която също през тази година е завършила училище и кандидатства в Националната художествена академия. Всяка група е прегледала кадрите с различните персонажи, създали сюжетната линия и направила първоначален монтаж, след което менторите на младите хора са помогнали за сглобяването на цялостната продукция, разказа тя.

Да се вглеждаш в малките неща, които са важните, те обясняват другия и ти помагат да го разбереш. Това е нашето послание с този филм, каза десетокласничката Леа Емилова.

Организатор на дейностите на ученическите киноклубове е Сдружение „Арте Урбана Колектив“. Със съдействието на сдружението възпитаниците на училище “Емилиян Станев” , Велико Търново и училище „Неофит Рилски“в село  Дерманци, които също са участвали във фестивала в Лисабон с късометражната лента“Четвъртък“, която разказва за другостта в един пазарен ден, ще бъдат показани в София, в рамките на десетото издание на форума “Срещи на младото европейско кино” от 22 до 28 юни във Френския културен институт.

През есента филмът ще бъде представен и пред великотърновската публика. Видеозапис от срещата с младите творци е публикуван тук.

#ученици #велико #търново #превърнаха #малка #улица #главен #герой #филма #моето

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете