Участници от страната изпратиха снимки на eньовски букет за конкурс на читалището в село Буховци

Участници от страната изпратиха снимки на eньовски букет за конкурс на читалището в село Буховци

3 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Участници от страната изпратиха снимки на eньовски букет за конкурс на читалището в село Буховци

Участници от страната изпратиха снимки на eньовски букет за конкурс на читалището в търговищкото село Буховци. Представени са общо 20 фотографии, а разнообразието и пъстротата на букетите е впечатлило организаторите. Това каза за БТА секретарят на Народно читалище „Развитие – 1906“ Здравка Бонева.

Културната институция обяви конкурса по повод Еньовден в търсене на най-атрактивен букет и по-нехарактерно отбелязване на празника. Според Бонева включилите се в надпреварата са запечатали и споделили красотата на българската природа. „И макар че се очакваше букетите да са еднотипни, не е така. Получихме снимки, от които се виждат регионалната разпространеност на билките у нас, както и отношението на местните хора към тях“, коментира Бонева. 

Българският народ тачи Еньовден. Хората спазват традицията, а най-хубавото е, че я предават на младите – на снимките има и много деца, каза секретарят. По думите й в букетите от Търговищкия край преобладават известните тук лавандула, невен, кантарион, бял равнец. Докато в снимките от по-далечни на Буховци области има по-рядко срещания жълт равнец и котешка лапа например. На журито направи впечатление, че въпреки че в нашия край има много смрадлика, растението не присъства в букетите, както в снимките от други краища, добави Бонева. 

От екипа на НЧ „Развитие-1906“ обявиха и победителите в отделните категории на фото-конкурса „Моят еньовски букет“. Като "Най-красив еньовски букет" е отличен този на  Станислава Христова  от село Буховци.  В категория "Най-пищен еньовски букет" отличието е за Нилай Аръджъ от село Стража. А Васил Василев е победител в категория за „Най-полезен еньовски букет". Във всеки от разделите са отличени по трима души, чиито имена могат да бъдат намерени на фейсбук страницата на културната институция. Журито присъжда специална награда на клуб "Красота" при НЧ "Будител-1927" в село Баячево.

Всеки участник ще получи грамота за участие, а победителите - и подарък, добавиха организаторите. 

#участници #страната #изпратиха #снимки #eньовски #букет #конкурс #читалището #търговищкото #село

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете