Турист от Нидерландия е обвинен, че е осквернил древноримска вила в Херкулан

Турист от Нидерландия е обвинен, че е осквернил древноримска вила в Херкулан

4 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турист от Нидерландия е обвинен, че е осквернил древноримска вила в Херкулан

Турист от Нидерландия е рисувал по стена с фрески в древноримска къща в Херкулан, близо до Неапол, и е повредил сградата, оцеляла след изригването на вулкана Везувий през 79 г., предаде Ройтерс, като цитира италианската полиция.

В изявлението се казва, че 27-годишният турист бързо е бил установен, след като служителите на археологическия обект са открили графити, изписани с черен, неизтриваем маркер върху бяла част от боядисана стена.

Полицията заяви, че надписът е графити подпис на мъжа.

Туристът, чието име не се съобщава, е изправен пред обвинения в увреждане на художествени произведения.

"Всяка щета вреди на нашето наследство, красота и идентичност - затова трябва да се наказва с най-голяма строгост", каза италианският министър на културата Дженаро Санджулиано в разпространено изявление.

Херкулан, който е по-малък град от своя доста известен съсед Помпей, е погребан под по-дебел слой от пепел, защитил руините от крадци и оставил останките му доста добре запазени. 

Не за първи път исторически паметници са обект на вандалски прояви от туристи в Италия, припомня Ройтерс.  

Миналата година посетител от Англия беше заснет на видео, публикувано в социалните мрежи, да драска с ключ своето име и това на приятелката си върху стена на Колизеума в Рим.

Също през 2023 г. художници на графити изрисуваха каменната фасада на галерията "Виктор Емануел Втори" - известен търговски пасаж в Милано. Те обаче не бяха заловени.

В отговор на зачестилите вандалски прояви Италия тази година въведе по-строги наказания за тези, които нанасят щети на паметници и културни обекти. Глобите стигат до 40 хиляди евро за тези, които бъдат признати за виновни в оскверняване на паметници, припомня Ройтерс. 

#турист #нидерландия #рисувал #стена #фрески #древноримска #къща #херкулан #близо #неапол

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете