Цветни градинки в Търговище ще бъдат обновени по идеен проект на деца чрез кауза „Добротворци“

Цветни градинки в Търговище ще бъдат обновени по идеен проект на деца чрез кауза „Добротворци“

20 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Цветни градинки в Търговище ще бъдат обновени по идеен проект на деца чрез кауза „Добротворци“

Цветни градинки в Търговище ще бъдат обновени по идеен проект на деца чрез кауза „Добротворци“. Това обяви инициаторът на каузата Светла Чиракова – вдъхновител и творец, която обяви регионален конкурс за рисунка на тема „Как искам да изглежда градинката пред моя дом“. Конкурсът бе подкрепен от екипа на Регионалната библиотека (РБ) „Петър Стъпов“ в областния град, а реализирането на проектите – и от Община Търговище.

Днес във фоайето на библиотеката се състоя представяне на книгата „Цветна приказка“, чийто автор е Светла Чиракова. Приказката разказва за Слънцето, Луната и Черно море, но и за силата на цветове, каза авторът. Чиракова е илюстрирала изданието със свои картини, „нарисувани“ с вълна. В „Цветна приказка“ е обявена каузата, която цели да разгради обграждащата ни среда през погледа на децата. Пилотно „Добротворци“ стартира от Търговище – родният град на твореца, който пази дългогодишни контакти с приятели и съмишленици.

Конкурсът за рисунка „Как искам да изглежда градинката пред моя дом“ се осъществи в две възрастови групи – от 5 до 9 години и от 10 до 15 години. Отличените творби са на Михаела Жан-Улов Билунг – третокласничка в Основно училище в Попово и Данислава Колева, ученичка в седми клас на Второ Средно училище „Проф. Никола Маринов“ в Търговище. Те получиха грамота и книга за представянето си. А голямата награда и за двете момичета е, че техните проекти от представените рисунки ще бъдат претворени в действителност, обяви инициаторът Светла Чиракова. Обновяването на цветните площи ще се случи през есента, когато е подходящото време за залесяване и зацветяване, каза Чиракова.

Тя поясни, че със средства от общинския бюджет ще се финансира отличеният проект в малката възрастова група, а за осъществяването на идеята от втора възрастова група ще се ползват средствата, събрани в дарителските кутии на кауза „Добротворци“. „Аз съм силно впечатлена от всички рисунки“, каза Чиракова и обяви, че ако се съберат повече средства за каузата, ще могат да се реализират и повече проекти.

Както БТА съобщи, в конкурса „Как искам да изглежда градинката пред моя дом“ участваха 86 творби на деца от Търговище и областта.

#цветни #градинки #търговище #бъдат #обновени #идеен #проект #деца #чрез #кауза

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете