Тръмп се дистанцира от проект на американски консервативен мозъчен тръст за мащабни промени във федералното правителство

Тръмп се дистанцира от проект на американски консервативен мозъчен тръст за мащабни промени във федералното правителство

6 юли 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Тръмп се дистанцира от проект на американски консервативен мозъчен тръст за мащабни промени във федералното правителство

Доналд Тръмп се дистанцира в "Проект 2025", изготвен от американски консервативен мозъчен тръст и целящ мащабни промени във федералното правителство на САЩ, предадоха световните агенции. В изготвянето на проекта обаче са участвали и дългогодишни съюзници и бивши служители в администрацията на Тръмп, допълва Асошийтед прес.

"Не знам нищо за Проект 2025", написа Тръмп в социалната си мрежа "Трут соушъл". "Нямам представа кой стои зад него. Не съм съгласен с някои от нещата, които тези хора казват", допълни той и заяви, че някои от нещата в Проекта са напълно нелепи и смешни. 

Планът от 922 страници предвижда драстично разширяване на президентските правомощия и уволнение на до 50 000 държавни служители, за да бъдат заменени те с лоялни на Тръмп хора.  Тръмп очерта собствените си планове за преустройство на правителството, ако спечели втори мандат, включително провеждане на най-мащабната операция по депортиране на незаконни мигранти в историята на САЩ и налагане на мита върху потенциално целия внос. Кампанията му преди това предупреди външни негови съюзници да не се наемат да говорят от негово име. Президентът на фондация "Херитидж" Кевин Робъртс, стоящ зад "Проект 2025" заяви в подкаст, че републиканците са "в процес да си върнат на тази страна". "Ние сме в процес на втора американска революция, която ще остане безкръвна, ако левицата позволи това", каза Робъртс. Тези коментари бяха широко разпространени в интернет. Предизборната кампания на Байдън публикува изявление, в което се казва, че Тръмп и неговите съюзници "мечтаят за насилствена революция, която да унищожи самата идея за Америка".

Някои от хората, участващи в "Проект 2025", са бивши висши служители на администрацията на Тръмп. Ръководител на проекта например е Пол Данс, който при Тръмп е заемал длъжността началник на отдел "Управление на персонала".  Джон Макентий, бивш директор на президентската канцелария в Белия дом в администрацията на Тръмп, е старши съветник по проекта. 

Коментарите на Тръмп относно "Проект 2025" идват преди срещите на Републиканската партия през следващата седмица, на които тя  ще започне да изготвя партийната си платформа.

Говорител на "Проект 2025" заяви, че той не е обвързан с конкретен кандидат или кампания. "Ние сме коалиция от повече от 110 консервативни групи, които отправят препоръки за политиката и персонала на следващия консервативен президент", се казва в изявлението. "Но в крайна сметка от този президент, който според нас ще бъде президентът Тръмп, зависи да реши кои препоръки да приложи", допълва той. Националният комитет на Демократическата партия заяви, че "Проект 2025" и кампанията на Тръмп са част от една и съща операция. Говорител на кампанията на Байдън заяви, че членове на екипа на "Проект 2025" ръководят и политическата платформа на републиканците.

#доналд #тръмп #дистанцира #проект #2025 #изготвен #американски #консервативен #мозъчен #тръст

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете