ТПС: "Хамас" няма да може да си върне властта, ако Израел контролира притока на хуманитарни помощи в Рафах, твърдят местни жители

ТПС: "Хамас" няма да може да си върне властта, ако Израел контролира притока на хуманитарни помощи в Рафах, твърдят местни жители

7 май 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


ТПС: "Хамас" няма да може да си върне властта, ако Израел контролира притока на хуманитарни помощи в Рафах, твърдят местни жители

Израелските сили поеха контрола върху граничния контролно-пропускателен пункт "Рафах", а танкове бяха забелязани да патрулират по границата между Газа и Египет. На този фон жителите на Рафах разсъждават какво може да последва от това, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Някои палестинци казаха пред ТПС, че според тях ЦАХАЛ ще останат дълго време на граничния пункт и по самата граница, за да попречат на контрабандата на оръжия на „Хамас“ през подземните тунели, водещи към Синай.

"В такъв случай има сериозни опасения, че помощта няма да пристигне, но от друга страна, може би сега, когато ЦАХАЛ контролират помощта, която идва от Рафах, „Хамас“ няма да може да я вземе в свои ръце“, каза един палестинец пред ТПС.

„В по-голямата част от бежанските палатки в целия район на Южна Газа се чува как жителите проклинат Яхия Синуар като този, който им е докарал катастрофа. Сега преживяваме най-голямата накба в историята на палестинския народ“, допълни той.

Кметът на Рафах Ахмед ас Суфи каза пред ТПС, че около 150 хил. граждани са избягали от града.

„Няма достатъчно инфраструктура и услуги като медицина, вода, домове и храна в района на Мауаси“, каза кметът. Той има предвид хуманитарната зона в южната крейбрежна част на Газа, където Израел нареди на гражданите от някои части на Рафах да се преместят. Други жители са инструктирани да се евакуират в хуманитарната зона в Хан Юнис.

Израел пое контрол над палестинската страна на граничния пункт „Рафах“ с Египет, след като проведе нощна операция в определени райони на южния град в Газа.

"След разузнавателна информация, която показваше, че граничният пункт „Рафах“ в източната част на Рафах се използва за терористични цели, войските на ЦАХАЛ получиха оперативен контрол над страната на пункта в Газа", заявиха от армията.

Сухопътните войски и изтребители нанесоха удари и ликвидираха терористични цели в района на Рафах, включително военни съоръжения и подземни обекти. Според ЦАХАЛ 20 терористи от „Хамас“ са убити, а три тунела са намерени от началото на операцията.

В неделя „Хамас“ изстреля ракетен залп от района на граничния пункт „Рафах“ и близо до зона, в която разселени палестинци се подслоняват в палатки. Залпът беше насочен срещу граничния пункт „Керем Шалом“, при което бяха убити четирима войници. От всички гранични контролно-пропускателни пунктове в Газа „Керем Шалом“ е оборудван така, че да приема ежедневно най-много камиони с хуманитарна помощ. Пунктът е затворен след нападението.

Контролът на „Хамас“ върху граничния пункт „Рафах“ му позволява да задържа доставки на хуманитарна помощ от Египет.

През последните дни жителите на някои квартали в Рафах получиха телефонни обаждания, есемес съобщения, пуснати от въздуха листовки и медийни предавания, които ги инструктират да се евакуират към разширените хуманитарни зони в Хан Юнис и по крайбрежието в района на населения пункт Мауаси. Листовките включваха карти, показващи опасните зони, а хуманитарните организации бяха информирани за плановете за евакуация.

Съобщения за евакуация получиха и разселените палестинци, които лагеруваха в ивица земя по границата между Газа и Египет, известна като коридора Филаделфия. Буферната зона е създадена, за да възпрепятства контрабандата на оръжия, след като Израел се оттегли от Газа през 2006 г. През 2007 г. „Хамас“ насилствено пое контрола на Газа от Палестинската автономия.

Границата между Египет и Газа е политически чувствителна, като технически е демилитаризирана зона съгласно условията на споразуменията от Кемп Дейвид, подписани през 1978 г.

Най-малко 1200 души бяха убити, а 240 израелци и чужденци бяха отвлечени при нападенията на „Хамас“ срещу израелските общности до границата с Газа на 7 октомври. Смята се, че около 30 от оставащите 133 заложници са мъртви.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС)

#израелските #сили #поеха #контрола #върху #граничния #контролнопропускателен #пункт #рафах #танкове

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете