Театралният фестивал „Варненско лято“ се откри със знаковата постановка „Великденско вино“

Театралният фестивал „Варненско лято“ се откри със знаковата постановка „Великденско вино“

2 юни 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Театралният фестивал „Варненско лято“ се откри със знаковата постановка „Великденско вино“

Международният театрален фестивал (МТФ) "Варненско лято" се откри тази вечер със спектакъла "Великденско вино" на Народния театър "Иван Вазов". 

"Този фестивал е емблема не само за град Варна, но и за цяла България. За своите трийсет и една години той спокойно може да се нарече традиция, която има своя отзвук и в България и по света. За разлика от света обаче, където институциите създават личностите, в България личностите създават институциите и този фестивал не би бил възможен без Цветана Манева, за което искрено ѝ благодаря", каза служебният министър на културата Найден Тодоров, който участва в церемонията.

Той припомни, че това е поредната постановка на невероятното заглавие на Константин Илиев „Великденско вино“, което е било представено за първи път в Народния театър преди 31 години - в годината, в която е бил основан театралният фестивал във Варна. Тази постановка е дело на личности като Явор Гърдев, Павел Койчев, Владимир Пенев, с които българската култура може да се гордее, каза още министърът.

Тодоров се обърна към всички зрители с думите „Недейте да се срамувате от вашата реакция в края на спектакъла, защото е абсолютно нормална“ по повод пиесата, която представлява своеобразна изповед на Поп Кръстьо за предателството на Васил Левски. 

"Много обичам Варна, обичам вас и тази сграда", каза Цветана Манева, която е председател на настоятелството на Фондация "Виа Фест", организатор на МТФ "Варненско лято". Тя припомни, че Драматичният театър "Стоян Бъчваров" е създаден от варненци чрез дарения, с които те са допринесли за построяването му. Актрисата определи представлението "Великденско вино" като знаменателно.  

На тържеството присъства и кметът на Варна Благомир Коцев, който отбеляза, че днес за него е специален ден с новите неща, които му се случват. "За първи път откривам "Варненско лято", който е огромно богатство за нашия град, и то точно днес, на празника на детето, в който моят син проходи, направи първата си крачка“, сподели той. "Варненско лято" е един добър старт на сезона и културния календар, с който се слави Варна и който я прави културна столица на Черноморието, каза още Коцев и добави, че културните събития, които се случват в града, са изключително важни, и местната власт работи за тяхното разгръщане.   

Това е един от най-ярките фестивали, той превръща Варна в европейска столица на културата в следващите дни, посочи на откриването председателят на Българската асоциация за театър Ириней Константинов и допълни, че след него започва "прекрасният варненски летен сезон". 

"С вълнение пристъпваме за 32-ри път към откриването на фестивала, с който Варна ще бъде театър за десет дни", каза в приветствието си директорката на домакинстващия проявата Театрално-музикален продуцентски център в града Даниела Димова. Тя пожела Варна не само да съхрани този фестивал, но да го надгради, като "всички работим за пребъдването му в годините напред". 

Това, че залата е толкова пълна, прави празникът още по-прекрасен, сподели артистичният директор на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Веселина Михалкова и пожела "На добър час" на всички свои колеги, които ще вземат участие във фестивала. 

Директорът на Фондация „Виа Фест“ Николай Йорданов подчерта значимата роля на Министерството на културата и Община Варна за материалната и моралната подкрепа, оказвана на екипа на фестивала през годините. Той благодари и на Българската асоциация за театър и Съюза на артистите, Драматичния и Кукления театър, Фестивалния и конгресен център, Градската художествена галерия и отправи специален поздрав към поканените артисти, които ще бъдат в светлината на прожекторите в следващите 15 дни. 

Тазвечершното представление на „Великденско вино“ с Владимир Пенев и Павлин Петрунов бе увенчано с продължителни аплодисменти. След него на площада пред театъра зрителите гледаха и огненото шоу „Охлюмотив“ на Театъра на огъня и сенките „Файъртер“.

#международният #театрален #фестивал #мтф #варненско #лято #откри #тази #вечер #спектакъла

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете