Тази вечер Габровски камерен оркестър ще изнесе концерт под надслов „Духовната музика на Й. С. Бах“

Тази вечер Габровски камерен оркестър ще изнесе концерт под надслов „Духовната музика на Й. С. Бах“

22 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Тази вечер Габровски камерен оркестър ще изнесе концерт под надслов „Духовната музика на Й. С. Бах“

Тази вечер Габровски камерен оркестър ще изнесе концерт под надслов „Духовната музика на Й. С. Бах“ в Художествена галерия „Христо Цокев“ Габрово. Това съобщи за БТА Иван Стоянов, диригент на оркестъра. 

Диригент ще е Иван Стоянов, а солист ще бъде Серж-Етиен Фрайтаг, баритон от Швейцария. Ще участва и Галина Врачева с чембало, допълват от Габровския камерен оркестър.

Програмата е изцяло посветена на духовното творчество на Йохан Себастиан Бах и включва църковни кантати № 56, 82, както и прочутата Пасакалия за орган в обработка за струнен оркестър. В концерта ще вземат участие младият швейцарски баритон Серж-Етиен Фрайтаг и смесеният хор „Петко Стайнов“ от град Казанлък с диригент Младен Станев, допълват от Габровския камерен оркестър.

„Следващият извънреден концерт от цикъла „Избрано от публиката“ ще се състои на 26 юни в Художествената галерия „Христо Цокев“. Програмата включва прочутото Дивертименто във фа мажор К 138 от В.А. Моцарт, Вариации по теми от операта „Мойсей“ на Росини от Николо Паганини, Ададжието из музиката към театралната пиеса „Арлезианката“ на Жорж Бизе, Концертно алегро в стила на Менделсон от Джовани Ботезини, „Вокализ“ от Сергей Рахманинов, Три пиеси от Панчо Владигеров, „Романс“ из филма „Стършел“ от Дмитрий Шостакович и Малка симфония от Бенджамин Бритън. Като диригент и солист ще ни гостуват Николай Хилендаров и контрабасистът Емил Гунев“, информира още Иван Стоянов.

Габровският камерен оркестър е основан през есента на 1969 г. по инициатива на композитора, музиковед и диригент Христо Питев и възпитаници на висшите музикални училища в България. Първият творчески период на оркестъра от 1969 г. до 1974 г. се характеризира със смели репертоарни търсения в света на музикалния авангард от 50-те до 70 –те години на 20-и век и рядко свирени и непознати на широката публика пиеси от барока, виенската класика и романтизма, посочва на сайта си музикалната формация.

 

 

#тази #вечер #габровски #камерен #оркестър #изнесе #концерт #надслов #духовната #музика

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете