ТАСР: Защитата на всички високорискови групи ще бъде засилена, заяви словашкият вътрешен министър

ТАСР: Защитата на всички високорискови групи ще бъде засилена, заяви словашкият вътрешен министър

16 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


ТАСР: Защитата на всички високорискови групи ще бъде засилена, заяви словашкият вътрешен министър

Защитата на високорисковите групи ще се засили, заяви словашкият вътрешен министър Матуш Шутай Ещок на пресконференция, проведена след днешното специално заседание на Съвета за национална сигурност, съобщи словашката новинарска агенция ТАСР.

Шутай Ещок каза, че мерките за сигурност по време на заседанието на правителството в град Хандлова [след което беше извършено покушението срещу премиера на Словакия Роберт Фицо – бел.ред. ] са били на максималното възможно равнище. По-строги мерки са били предприети само по време на скорошното словашко-украинско правителствено заседание в град Михаловце.

Министърът увери, че полицията заедно с разузнаването полага всички необходими мерки за защитата на длъжностните лица, депутатите и представителите на медиите. „Заедно с Отдела за защита на длъжностните лица и регионалните полицейски дирекции ние засилихме защитата на всички високорискови групи, в случай че има насочена заплаха срещу тях. Ще направим всичко по силите си, за да предотвратим повторение на нещо подобно на случилото се вчера“, заяви Шутай Ещок.

„Нападението срещу премиера на Словакия е нападение срещу демокрацията и ще направим всичко по силите си да защитим тази демокрация“, отбеляза министърът.

В същото време Шутай Ещок призова медията да престане да дава трибуна за теоретици на конспирацията, разпространители на лъжливи слухове или кандидат-европейски депутати, които се възползват политически от ситуацията. „Отхвърляме усилията на част от медиите и на част от политическата арена да стоварват отговорността за тази отвратителна случка върху силите за сигурност“, отбеляза Шутай Ещок, допълвайки, че нe може да се отговаря с омраза на омразата.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТАСР)

#защитата #високорисковите #групи #засили #заяви #словашкият #вътрешен #министър #матуш #шутай

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете